garanterad vård för avvisade

Skriftlig fråga 2004/05:1046 av Ekström, Anne-Marie (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-02-22
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2005-02-25
Besvarad
2005-03-08
Svar anmält
2005-03-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 februari

Fråga 2004/05:1046

av Anne-Marie Ekström (fp) till statsrådet Barbro Holmberg om garanterad vård för avvisade

Migrationsverket har i Riksrevisionens rapport Snabbare asylprövning bland annat fått kritik för att man inte följer upp vad som händer med asylsökande efter avvisning.

Detta borde vara en självklarhet, särskilt när det gäller avvisning till de länder där medborgare behandlas olika. I Bosnien saknar exempelvis de som saknar arbete rätt till sjukvård, utöver akut sjukvård.

Vid riksdagens frågestund den 17 februari sade migrationsministern att det finns fall man följer upp och att de sjuka barn som avvisas ska följas upp. En kontroll att barnen får adekvat vård borde göras innan barnen skickas iväg. Annars måste det innebära att, om det visar sig att barnen inte får vård i hemlandet efter avvisning, ska de ha rätt att återvända.

Vilka åtgärder ämnar migrationsministern vidta för att sjuka barn efter avvisning garanteras fortsatt vård i hemlandet?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1046 besvarad av

den 8 mars

Svar på fråga 2004/05:1046 om garanterad vård för avvisade

Statsrådet Barbro Holmberg

Anne-Marie Ekström har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att sjuka barn som har återvänt till hemlandet efter avvisning ska garanteras fortsatt vård.

Vid bedömningen om ett uppehållstillstånd ska beviljas på grund av sjukdom har den beslutande myndigheten tillgång till omfattande information om sjukvårdssituationen i flertalet ursprungsländer och har möjlighet att bland annat genom svenska ambassader låta utreda tillgången till vård i enskilda fall.

Det faktum att vården är bättre i Sverige eller att personen i fråga inte har ekonomiska möjligheter att betala för sin vård i hemlandet är i sig inte tillräckligt för att bevilja uppehållstillstånd. Några garantier för utländska medborgares vård i sina hemländer kan svenska myndigheter @ av naturliga skäl @ inte utfärda.

En avvisning eller utvisning av en sjuk person förutsätter att det står klart att personen i fråga inte uppfyller villkoren för att beviljas uppehållstillstånd av humanitära skäl. Det är därför inte rimligt att svenska myndigheter ska göra en uppföljning av utlänningars situation i hemlandet efter återvändandet.

Mot bakgrund av den mycket speciella situation som har uppkommit med de barn i asylprocessen som uppvisat uppgivenhetssymtom, förefaller det emellertid önskvärt att i dessa fall göra en uppföljning. Det skulle bidra till en ytterligare förståelse av fenomenet. I arbetet som utförs av den nationella samordnaren för barn i asylprocessen med uppgivenhetssymtom är ambitionen således att man ska göra en mer individbaserad uppföljning av denna grupp. Svenska myndigheter har emellertid inte någon given rätt att utreda enskilda personers situation i deras hemländer och en förutsättning för att lyckas med detta i sammanhanget är bland annat att personerna som ska utredas lämnar sitt samtycke.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.