Till innehåll på sidan

Garanterad kompetens hos läkare i jourtjänst

Skriftlig fråga 2019/20:1793 av Margareta Cederfelt (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2020-07-10
Överlämnad
2020-07-10
Sista svarsdatum
2020-07-24
Svarsdatum
2020-07-29
Besvarad
2020-07-29
Anmäld
2020-08-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Enligt beslut av Inspektionen för vård och omsorg ska icke legitimerade läkare inte arbeta ensamma utan handledning vid akutmottagningar innan de har gjort sin allmäntjänstgöring (AT).

Det har dock visat sig att vid ett flertal akutsjukhus tillåts att olegitimerade läkare arbetar utan handledning av legitimerad läkare innan de gjort sin allmäntjänstgöring.

Enligt en enkätundersökning gjord av Sveriges Yngre Läkares Förening (Sylf) har 37 procent av läkare utan allmäntjänstgöring jobbat utan att en legitimerad läkare funnits tillgänglig.

Att det finns kompetenta läkare tillgängliga under dygnets alla timmar är en av grundpelarna för en akutmottagning; när så inte är fallet är risken stor för att patientsäkerheten fallerar.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att säkerställa att de läkare som har jourtjänstgöring vid sjukvårdens akutmottagningar uppfyller de minimikrav som IVO ställer?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1793 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)




Svar på fråga 2019/20:1793 av Margareta Cederfelt (M)
Garanterad kompetens hos läkare i jourtjänst

Margareta Cederfelt har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa att de läkare som har jourtjänstgöring vid sjukvårdens akutmottagningar uppfyller de minimikrav som Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ställer.

Det är viktigt att hälso- och sjukvårdspersonalen har hög kompetens och goda förutsättningar att ge en bra och säker vård. Enligt hälso- och sjukvårdslagen är det vårdgivaren som ytterst ansvarar för att så är fallet. Det är bra att IVO tillsynar detta. När det gäller läkare ska regionerna anställa och handleda AT-läkare och ST-läkare i den omfattning som behövs för att det ska finnas tillräckligt många legitimerade läkare och specialistläkare.

För att stödja vårdgivarna tillför regeringen 2020 totalt ca 2,9 miljarder kronor till regionerna för bland annat att utbilda vårdens framtida medarbetare. Vidare har regeringen inrättat ett vårdkompetensråd som ska långsiktigt samordna, kartlägga och verka för att effektivisera kompetensförsörjning av personal inom vården.

Stockholm den 29 juli 2020

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.