Gällande tillträdesförbud

Skriftlig fråga 2023/24:879 av Erik Hellsborn (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-05-07
Överlämnad
2024-05-08
Anmäld
2024-05-14
Svarsdatum
2024-05-15
Sista svarsdatum
2024-05-15
Besvarad
2024-05-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

 

Lagen om tillträdesförbud till butiker trädde i kraft i mars 2021. Tre år senare uppger branschorganisationen Svensk Handel att lagen visat sig vara otillräcklig. Många ansökningar om tillträdesförbud beviljas inte, och andelen som beviljas skiljer sig åt mellan olika delar av landet på ett uppseendeväckande vis. Även när en butik får till ett tillträdesförbud så överträds detta ofta, tyvärr i regel utan rättsliga konsekvenser. De livsstilskriminella som detta framför allt berör åtalas ofta samtidigt för brott med ett högre straffvärde, varpå det överträdda tillträdesförbudet försvinner i mängdrabatten. Att många svenska handlare känner sig upprörda och maktlösa är inte svårt att förstå och måste tas på allvar.

Med anledning av detta vill jag fråga justitieminister Gunnar Strömmer:

 

Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att förbättra lagen om tillträdesförbud till butik och för att säkra tryggheten för svenska handlare och deras anställda?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:879 besvarad av Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

Svar på fråga 2023/24:879 Gällande tillträdesförbud

till Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

 

Svar på fråga 2023/24:879 av Erik Hellsborn (SD) Gällande tillträdesförbud

Erik Hellsborn har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen avser att vidta för att förbättra lagen om tillträdesförbud till butik och för att säkra tryggheten för svenska handlare och deras anställda.

Regeringen tar brottslighet, trakasserier och andra störningar som drabbar butiker på mycket stort allvar. De negativa effekterna påverkar inte bara kundernas trygghet och butiksanställdas arbetsmiljö, utan störningarna kan också leda till ekonomisk skada för butiken.

Lagen om tillträdesförbud till butik trädde i kraft den 1 mars 2021 och genom ändringar som trädde i kraft den 1 juli 2022 utvidgades den till att även omfatta badanläggningar och bibliotek. Den som bryter mot ett tillträdesförbud kan dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.

Åklagarmyndigheten har så sent som i april i år i en tillsynsrapport bl.a. anfört att andelen beviljade tillträdesförbud framstår som rimlig och pekat på att andelen beviljade förbud successivt ökat sedan lagens ikraftträdande.

Samtidigt är jag medveten om att andra aktörer har gett uttryck för att lagstiftningen framstår som otillräcklig i vissa avseenden, och att en del har upplevt att tillämpningen initialt inte har varit helt enkel att förutse.

Lagen om tillträdesförbud var ett steg i rätt riktning. Det är dock viktigt att lagstiftningen är effektiv och att beslut om tillträdesförbud kan meddelas i den utsträckning som krävs. Butiksägare måste ha kraftfulla verktyg för att säkerställa tryggheten och säkerheten för sin personal och sina kunder. Jag följer därför den här frågan noga och är beredd att vidta åtgärder för att stärka skyddet för butiksägare ytterligare om det skulle behövas.

 

Stockholm den 15 maj 2024

 

 

 

Gunnar Strömmer

 

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.