G7-ländernas syn på kinesiskt inflytande

Skriftlig fråga 2020/21:3218 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-06-14
Överlämnad
2021-06-15
Anmäld
2021-06-16
Svarsdatum
2021-06-23
Sista svarsdatum
2021-06-23
Besvarad
2021-06-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

USA:s president Joe Biden uppmanar övriga G7-länder att agera mot Kinas ökande inflytande, och man önskar bland annat hejda Kinas enorma infrastrukturprojekt Sidenvägen som sjösatts och är viktigt för det ekonomiska inflytandet. Nätverket av vägar, järnvägar, flygplatser och hamnar sjösattes av den kinesiske diktatorn för åtta år sedan och beskrivs som världens största infrastrukturprojekt. Tack vare dessa investeringar stärks de av Kina kontrollerade handelsvägarna globalt, vilket ökar såväl inflytandet som de ekonomiska musklerna.

Det har visat sig finnas en bred enighet bland G7-länderna om vikten av en tuff hållning mot den alltmer fientligt sinnade kinesiska diktaturen. Ett av de projekt man lanserat i syfte att hejda detta kan ses som ett alternativ till Sidenvägen. Man har enats om ett program för att ge utvecklingsländer tillgång till finansiering och för att påskynda skiftet till förnybar energi och hållbar teknik, vilket berör allt från järnvägar i Afrika till vindkraftverk i Asien. Vidare manar flera krafter om att vidta kraftfulla åtgärder för att förhindra tvångsarbetet i Kinas Xinjiangprovins.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Hur ser ministern på G7-ländernas hållning gentemot Kina och det som framkommit under toppmötet i Storbritannien, och medför detta något förnyat ställningstagande från regeringens sida som innebär en med G7-länderna synkroniserad hantering gentemot Kina?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3218 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

UD2021/ 08743 Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3218 av Markus Wiechel (SD)
G7-ländernas syn på kinesiskt inflytande

Markus Wiechel har frågat mig hur jag ser på G7-ländernas hållning gentemot Kina och det som framkommit under toppmötet i Storbritannien, och om detta medför något förnyat ställningstagande från regeringens sida som innebär en med G7-länderna synkroniserad hantering gentemot Kina.

Regeringens politik är redovisad i skrivelsen Arbetet i frågor som rör Kina. Regeringen slår där fast att Kinas utveckling utgör både möjligheter och utmaningar som berör allt fler av regeringens politikområden. Det är av central betydelse för Sverige att EU bedriver en gemensam och tydlig Kinapolitik. Det är genom EU som Sverige kan få bäst genomslag. Gemensamt agerande på EU-nivå vad gäller t.ex. handelspolitik, miljö- och klimatfrågor och respekt för mänskliga rättigheter är en styrka. Vår politik gentemot Kina utformas därför tillsammans med EU-länder och i nära dialog med andra likasinnade länder.

Regeringens politik ligger fast.

Stockholm den 23 juni 2021

Ann Linde

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.