Fusket med köttet i butikerna

Skriftlig fråga 2007/08:432 av Johnson, Jacob (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-12-07
Anmäld
2007-12-07
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2007-12-14
Besvarad
2007-12-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 december

Fråga

2007/08:432 Fusket med köttet i butikerna

av Jacob Johnson (v)

till jordbruksminister Eskil Erlandsson (c)

Den 5 december visade programmet Uppdrag granskning ett reportage som avslöjade hur fyra stora Icabutiker malt ned gammalt kött till köttfärs eller packat om det och sålt det på nytt.

Problemet med detta slags fusk är sannolikt inte begränsat till Icakoncernen. På SVT:s diskussionsforum efter programmet skrev många tv-tittare att detta inte är någon nyhet, utan att fusk förekommer i många butiker och även när det gäller andra varor, exempelvis fisk.

Kommunernas miljö- och hälsoförvaltningar har ansvaret för tillsynen av livsmedelshanteringen i butikerna. Det framgår nu med stor tydlighet att tillsynen behöver förbättras. En konkret åtgärd som skulle kunna göra att mer fusk upptäcks vore om tillsynsmyndigheterna lät bli att föranmäla sina besök. I dag gör många myndigheter det. En fuskande butik ser givetvis till att allt ställs till rätta inför ett föranmält besök, vilket leder till att fusk inte upptäcks. Även ökad tillsyn, det vill säga fler besök, borde bli aktuellt.

Min fråga till jordbruksminister Eskil Erlandsson är:

Vad avser ministern att göra för att tillsynen av livsmedelshanteringen i butikerna ska bli bättre?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:432 besvarad av Jordbruksminister Eskil Erlandsson

den 14 december

Svar på fråga

2007/08:432 Fusket med köttet i butikerna

Jordbruksminister Eskil Erlandsson

Jacob Johnson har frågat mig vad jag avser att göra för att tillsynen av livsmedelshanteringen i butikerna ska bli bättre.

Det mesta av lagstiftningen på livsmedelsområdet är harmoniserad inom EU. Det finns tydliga regler för hygienisk hantering av livsmedel, märkning och offentlig kontroll. Livsmedel som inte är säkra får inte släppas ut på marknaden och det är företagens ansvar att se till att livsmedlen är säkra. Det framgår tydligt av reglerna att det är absolut förbjudet att flytta fram bäst före datum eller sista förbrukningsdag. Enligt gällande förordning ska inspektioner i regel vara oanmälda utom i det fall där det är viktigt att kunna föra en diskussion, det vill säga exempelvis vid godkännande av lokal eller revision av egenkontrollprogrammet.

Det är riktigt som Jacob Johnson konstaterar att det är kommunerna som har ansvaret för tillsynen av butiker. Livsmedelsverket, som är den centrala myndigheten på livsmedelsområdet och som har en hel enhet som arbetar med stöd till kommunerna, har nyligen uppdaterat sin hemsida för att göra den mer användarvänlig och anordnar kontinuerligt kurser för kommunernas inspektörer. För närvarande pågår utbildningar om just märkning.

Jag anser att det viktigaste är att butikerna följer gällande regler och hoppas verkligen att uppmärksamheten nu leder till en skärpning från butikernas sida. Samtidigt håller jag med Jakob Johnson om att kontrollerna måste förbättras.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.