fusk med socialförsäkringarna

Skriftlig fråga 2002/03:987 av Andersson, Magdalena (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-05-23
Anmäld
2003-05-23
Besvarad
2003-05-28
Svar anmält
2003-05-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 maj

Fråga 2002/03:987

av Magdalena Andersson (m) till statsrådet Berit Andnor om fusk med socialförsäkringarna

I en Aktuelltsändning den 21 maj redogjordes för ett omfattande fusk och rena bedrägerier med socialförsäkringspengar. Inslaget visade hur man hos försäkringskassan i Helsingborg, med två personer som bara ägnade sig åt utredningar om vad man kallade avancerade fuskare, lyckades spara in ca 4 miljoner kronor per person och år. Detta räknat på att den fuskande skulle ägna sig åt sitt bedrägeri under ett år - om det skulle hålla på längre blir besparingen naturligtvis ännu högre. Inslaget berättade om personer som har inkomster av egen inkomst, a-kassa och sjukpenning samtidigt. TV-inslaget visade också ett "typexempel" på bidragsfusk, där föräldrapar separerar på papper, och därmed får bidrag, trots att man inte separerat i verkligheten.

Det finns en formell skyldighet hos försäkringskassorna att granska och kontrollera så att situationer som den ovanstående inte ska uppstå. Försäkringskassor som likt den i Helsingborg satsar på att mota och beivra bedrägerier och fusk har en egendomlig situation. Den personal som arbetar med frågorna drar mer än väl in sin egen lön och mer därtill, men försäkringskassan kompenseras inte för detta. Detta samtidigt som vi vet att socialförsäkringskostnaderna skenar och åtgärder för att få ned dem borde prioriteras.

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder så att försäkringskassorna motiveras mer att arbeta mot det ökande fusket, och därmed förbättra den ekonomiska situationen för socialförsäkringarna?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:987 besvarad av

den 28 maj

Svar på fråga 2002/03:987 om fusk med socialförsäkringarna

Statsrådet Berit Andnor

Magdalena Andersson har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder så att försäkringskassorna motiveras mer att arbeta mot det ökande fusket, och därmed förbättra den ekonomiska situationen för socialförsäkringarna.

Inledningsvis vill jag framhålla att det är av fundamental betydelse att bidrag av olika slag utbetalas endast till den som är berättigad och då till rätt belopp. I annat fall äventyras socialförsäkringssystemets legitimitet. Regeringen har formulerat det övergripande målet att socialförsäkringen ska administreras rättssäkert och effektivt så att tilltron till den bevaras och stärks. I regleringsbrevet för år 2003 har för verksamhetsgrenen Handläggning ställts upp målet att fusk och missbruk av olika socialförsäkringsförmåner ska minimeras. Exempel på åtgärder är att regeringen inom området ekonomisk familjepolitik i proposition 2001/02:119 föreslagit nya regler om bevisbördan inom bostadsbidraget så att samma beviskrav införs som inom underhållsstödet. Vidare kan nämnas att frågor om missbruk har beaktats i den översyn av lagen om underhållsstöd som nyligen lämnats till regeringen.

Riksförsäkringsverket genomförde under hösten 2002 en riktad kontroll av ärenden med tillfällig föräldrapenning. Kontrollen visade att i omkring vart tionde ärende av 3 000 granskade kan föräldrarna ha lämnat felaktiga uppgifter. Riksförsäkringsverket utarbetar för närvarande en ny kontroll- och fuskstrategi. Strategin bygger på att i högre grad återanvända information som myndigheterna har tillgång till och att gruppen av försäkrade blir föremål för en kvalificerad efterkontroll efter en riskanalys.

Historiskt har andelen anmälda bedrägeribrott som blir föremål för domstolsprövning varit ringa. Skälet är att denna typ av brott har bedömts som mindre prioriterad brottslighet. I skenet av att det ofta handlar om försäkringsbedrägerier som begås vid upprepade tillfällen och att brotten sammanlagt kostar stora belopp har Riksförsäkringsverket inlett överläggningar med Riksåklagaren och Rikspolisstyrelsen om att denna brottslighet ska få en högre prioritet i brottsbekämpningen.

Avslutningsvis vill jag betona att regeringen självfallet ser mycket allvarligt på fusk och missbruk inom socialförsäkringen och avser att noga följa utvecklingen på detta område.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.