Fusk med kosttillskott

Skriftlig fråga 2019/20:919 av Saila Quicklund (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-02-07
Överlämnad
2020-02-09
Anmäld
2020-02-11
Svarsdatum
2020-02-19
Sista svarsdatum
2020-02-19
Besvarad
2020-02-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Undersökningar av försäljning av kosttillskott inom EU visar på omfattande fusk med otillåtna påståenden om hälsoeffekter. Det handlar om produkter som påstås kunna förebygga, behandla eller bota bland annat skelett- och ledsjukdomar, utan officiellt godkännande eller vetenskaplig grund. Undersökningar har visat att på lite över 1 000 webbplatser hittades nästan 800 fall av otillåtna produkter.

I Sverige ligger tillsynsansvaret på respektive kommun. Jag har vid ett flertal tillfällen ställt frågan till tidigare statsråd om att Livsmedelsverket bör ges ett större samlande ansvar för kontrollen av kosttillskott och möjlighet att utfärda saluförbud, att ställa krav på tillverkare och distributörer att anmäla sina produkter till Livsmedelsverket innan de saluförs, samt att verka för att Livsmedelsverket mer konsekvent ska utnyttja läkemedelslagens möjligheter att klassificera läkemedelsnära substanser som läkemedel.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Vilka åtgärder kan statsrådet tänka sig att vidta för att stärka arbetet mot otillåtna kosttillskott inom EU?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:919 besvarad av Statsrådet Jennie Nilsson (S)




Svar på fråga 2019/20:919 av Saila Quicklund (M)
Fusk med kosttillskott

Saila Quicklund har frågat mig om vilka åtgärder jag kan tänka mig att vidta för att stärka arbetet mot otillåtna kosttillskott inom EU.

Inledningsvis vill jag säga att jag delar den oro som Saila Quicklund ger uttryck för vad gäller förekomsten av vilseledande påståenden och otillåtna substanser i kosttillskott inom EU.

Det är idag kommunerna som ansvarar för kontrollen av kosttillskott. Regeringen är medveten om att det finns utmaningar i kontrollen av kosttillskott och har därför under de senaste åren vidtagit en rad åtgärder för att uppnå en mer likvärdig och enhetlig livsmedelskontroll på detta område. Målsättningen är att både skydda konsumenterna och ge företagen likvärdiga villkor över hela landet. Jag har tilltro till att kommunerna har den kompetens som krävs för att utföra de nödvändiga kontrollerna. Det finns därför i dagsläget inget förslag om att överföra den offentliga kontrollen av kosttillskott från kommunerna till Livsmedelsverket.

Det är Läkemedelsverket som är ansvarig myndighet för att bedöma om en produkt eller substans ska anses som läkemedel. Gränsen mellan kosttillskott och läkemedel kan i vissa fall vara svår att dra. En huvudregel är att kosttillskott inte är till för att förebygga, lindra eller bota sjukdomar. Då det finns gränsdragningsfrågor på området är det viktigt med ett fungerande samarbete över myndighetsgränserna. Livsmedelsverket och Läkemedelsverket träffas därför regelbundet för att diskutera dessa frågor.

Statistik från EU-kommissionen visar att Sverige är ett av de länder som anmäler flest livsmedel till EU:s system för snabb varning om livsmedel som bedöms utgöra eller kan antas utgöra en risk för människors hälsa (RASSF). Statistiken visar även att de flesta anmälningarna handlar om kosttillskott och liknande produkter. Handeln med kosttillskott är internationell. Därför välkomnar jag att EU-kommissionen och medlemsstaternas kontrollmyndigheter nu planerar fler samordnade kontrollprojekt och att det även finns ett utvecklat samarbete med Europol på detta område.

Jag följer utvecklingen på området men ser i nuläget inget behov av att vidta ytterligare åtgärder.

Stockholm den 18 februari 2020

Jennie Nilsson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.