Fusk inom LSS

Skriftlig fråga 2020/21:1755 av Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-10
Överlämnad
2021-02-10
Anmäld
2021-02-11
Svarsdatum
2021-02-17
Sista svarsdatum
2021-02-17
Besvarad
2021-02-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Vi kan i medier läsa om hur det stora fusket inom LSS breder ut sig. Det bildas omsorgsföretag som tar hand om en person som är funktionsnedsatt, och sedan kan man spåra hur samma företag byter ägare, vilket innebär att staten betalar ut stora belopp till alla dessa företag.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Vad avser statsrådet att göra för att förhindra att detta fusk fortsätter och för att se till att våra skattepengar används till dem som behöver de mest

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1755 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

S2021/ 01342 Socialdepartementet Socialministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1755 av Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)
Fusk inom LSS

Elisabeth Björnsdotter Rahm har frågat socialförsäkringsministern vad statsrådet avser att göra för att förhindra att fusket inom LSS fortsätter och för att se till att våra skattepengar används till dem som behöver de mest.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Fusk och kriminalitet hör inte hemma i LSS eller assistansersättningen. Att motverka felaktiga utbetalningar och bidragsbrott inom välfärdssystemen är nödvändigt för att upprätthålla förtroendet för vårt gemensamma välfärdssamhälle. Samtidigt får det inte innebära att de berättigades insatser beskärs, den som har rätt till en insats enligt LSS ska få det.

Regeringen har redan vidtagit en rad kraftfulla åtgärder för att motverka fusk och felaktiga utbetalningar. Bland annat har såväl bidragsbrottslagen som lagen om underrättelseskyldighet vid felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen skärpts.

Försäkringskassan bedriver ett systematiskt kontrollarbete, såväl för att förebygga felaktiga utbetalningar som för att i efterhand upptäcka sådana utbetalningar. Myndigheten har intensifierat arbetet på senare år, både på egen hand och i samverkan med andra myndigheter. De senaste åren har antalet kontrollutredningar som lett till polisanmälan från Försäkringskassan ökat kraftigt.

Regeringen har även gett Inspektionen för vård och omsorg i uppdrag att ge förslag på åtgärder för att hindra assistansanordnare från att bedriva oseriös verksamhet, förslag som för närvarande bereds i Regeringskansliet.

Regeringen har fastslagit ett mål för att minska de felaktiga utbetalningarna från välfärdssystemen och totalt 189 miljoner kronor tillförs berörda myndigheter för att intensifiera arbetet att motverka felaktiga utbetalningar. Detta återspeglas även i flera utbetalande myndigheters regleringsbrev och innefattar bland annat ett nytt mål för dessa myndigheter samt återrapporteringskrav som rör bland annat misstänkta bidragsbrott och återkrav.

Att motverka felaktiga utbetalningar och bidragsbrott i våra välfärdssystem är ett ständigt pågående arbete både för regeringen och för ansvariga myndigheter.

Stockholm den 17 februari 2021

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.