Fusk i asylprocessen

Skriftlig fråga 2017/18:1529 av Johan Forssell (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2018-06-19
Överlämnad
2018-06-20
Anmäld
2018-06-25
Sista svarsdatum
2018-06-27
Svarsdatum
2018-06-28
Besvarad
2018-06-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

Förtroendet för svensk migrationspolitik bygger på att fattade asylbeslut är rättssäkra och håller hög kvalitet. Migrationsverket har i en stickprovskontroll bedömt att 4 procent av alla asylbeslut är felaktiga. En tiondel av besluten bedöms som diskutabla. Vi har också nåtts av rapporter om systematisk försäljning av falska asylberättelser, där asylsökande kan köpa påhittade berättelser att använda vid asylutredningen.

En stor del av besluten i asylärenden riskerar att bli felaktiga, till exempel genom att en person som uppgett falska uppgifter om sin identitet, ålder eller asylberättelse ändå beviljas uppehållstillstånd. Givet det exceptionellt stora mottagande som Sverige har haft de senaste fem åren skulle det sannolikt medföra att ett stort antal personer beviljats uppehållstillstånd i Sverige på felaktig grund. 

Utlänningslagen ger i dag möjlighet att återkalla uppehållstillstånd där en person medvetet lämnat oriktiga uppgifter eller förtigit omständigheter som varit av betydelse för att få uppehållstillståndet.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Heléne Fritzon:

 

Avser statsrådet och regeringen att ge Migrationsverket i uppdrag att särskilt prioritera och driva ärenden gällande återkallelse av statusförklaring och uppehållstillstånd?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1529 besvarad av Statsrådet Heléne Fritzon (S)



Ju2018/03488/POL

Ju2018/03489/POL

Justitiedepartementet

Migrationsministern och biträdande justitieministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1529 av Johan Forssell (M) Fusk i asylprocessen och fråga 2017/18:1531 av Johan Forssell (M) Återkallelse av uppehållstillstånd

Johan Forssell har frågat mig om jag och regeringen avser att ge Migrationsverket i uppdrag att särskilt prioritera och driva ärenden gällande återkallelse av statusförklaring och uppehållstillstånd. Han har även frågat mig om jag och regeringen avser att vidta några initiativ för en översyn av reglerna gällande återkallelse och tidsfristen för när det ska krävas synnerliga skäl att återkalla ett uppehållstillstånd.

Jag väljer att besvara frågorna i ett gemensamt svar.

För att upprätthålla ett långsiktigt hållbart asylsystem är det viktigt att förhindra att statusförklaring och uppehållstillstånd beviljas på felaktiga grunder. En lika självklar utgångspunkt är att asylsökandes identitet i så stor utsträckning som möjligt ska vara klarlagd innan uppehållstillstånd beviljas.

En statusförklaring ska enligt utlänningslagen återkallas om det framkommer att personen inte längre kan anses vara flykting, alternativt eller övrig skyddsbehövande. Det är också möjligt att återkalla ett uppehållstillstånd när en person medvetet har lämnat oriktiga uppgifter eller medvetet har förtigit omständigheter, som varit av betydelse för att få tillståndet. Om personen har vistats i landet i mer än fyra år med uppehållstillstånd krävs synnerliga skäl för återkallelse.

Det är en förvaltningsrättslig grundprincip att den som fått en förmån genom att lämna felaktiga uppgifter kan gå miste om förmånen när de felaktiga uppgifterna uppdagas. Att återkalla ett uppehållstillstånd kan emellertid få mer långtgående konsekvenser för den enskilde och dennes anhöriga än andra ändringsbeslut. Det är därför rimligt att vistelsetid i och anknytning till Sverige ska beaktas innan tillståndet återkallas.

Migrationsverket gör kontinuerliga kvalitetsuppföljningar för att säkerställa att korrekta bedömningar görs när ansökningar om uppehållstillstånd prövas. Migrationsverket har också en särskild funktion för fördjupande utredningar när det finns indikationer på att en person medvetet har lämnat felaktiga uppgifter till grund för sin ansökan. Vidare arbetar Migrationsverket med att i högre utsträckning prioritera ärenden om återkallelse av uppehållstillstånd.

Att medvetet lämna oriktiga uppgifter till grund för en asylansökan eller medvetet underlåta att tala om något förhållande av betydelse är straffbart enligt utlänningslagen och därmed en fråga för Polismyndigheten.

För regeringen är det angeläget att det råder ordning och reda i asylprocessen och att missbruk av asylrätten motverkas. Regeringen följer dessa frågor noggrant och är vid behov beredd att vidta åtgärder.

Stockholm den 28 juni 2018

Heléne Fritzon

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.