Fusionskraft

Skriftlig fråga 2019/20:245 av Anders Hansson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2019-10-23
Överlämnad
2019-10-24
Anmäld
2019-10-25
Sista svarsdatum
2019-10-30
Svarsdatum
2019-11-05
Besvarad
2019-11-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Sveriges mest pålitliga energi- och kraftkälla är kärnkraft. Men kärnavfallet är ett problem som kommer att skapa hinder i framtiden på grund av den väldigt långa halveringstiden på det radioaktiva materialet.

En framtida väg vore fusion. Hade vi i dag kunnat använda oss av fusion i stället för fission hade vi endast behövt lagra avfallet i 100 år.

Forskare över hela världen har i flera studier visat att fusionskraft är en mycket hållbar metod.

Fördelarna med fusion är den obefintliga risken för härdsmälta som inträffade vid exempelvis Tjernobylolyckan eller Fukushimaolyckan som båda resulterade i miljö- och hälsofarliga konsekvenser som ännu påverkar stora delar av jordens befolkning. Strålningen från energiframställning genom fusion är ytterst liten, och produkten är en oerhört effektiv energikälla. I dag bedrivs ett multinationellt projekt i Frankrike rörande fusion. Skadorna vid eventuella olyckor är dessutom minimala.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Ämnar statsrådet vidta några åtgärder eller ta några initiativ för att Sverige också ska vara en del i utvecklingen av fusionskraft?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:245 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)



I2019/02768/E

Infrastrukturdepartementet

Energi- och digitaliseringsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:245 av Anders Hansson (M)
Fusionskraft

Anders Hansson har frågat mig om jag ämnar vidta några åtgärder eller ta några initiativ för att Sverige också ska vara en del i utvecklingen av fusionskraft.

Anders Hansson konstaterar att fusion har många möjliga fördelar jämfört med dagens kärnkraft. Fusionskraft befinner sig dock ännu på utvecklingsstadiet och det finns inga kommersiella fusionskraftsanläggningar idag. En av de största utvecklingsinsatserna sker inom projektet ITER och en forskningsanläggning är under uppförande i södra Frankrike. Experiment i anläggningen beräknas kunna starta omkring 2035. ITER syftar till att demonstrera de vetenskapliga och tekniska möjligheterna med fusion. Ytterligare utvecklingssteg behövs för att ta tekniken vidare. I förhållande till de omedelbara klimatutmaningar vi står inför hinner fusionskraft alltså inte erbjuda någon lösning, medan forskning, utveckling och innovation kring förnybara energislag, energieffektivisering och smarta nät har potential att leverera på en närmre tidshorisont.

En av de parter som driver projektet är EU och på det sättet deltar även Sverige i arbetet.

Jag ämnar för närvarande inte vidta några åtgärder eller ta några initiativ kring svensk forskning och fusion. Jag konstaterar dock att regeringen tidigare mandatperioder presenterat en forskningspolitisk proposition och en proposition om riktlinjer för forskning och innovation på energiområdet. Diskussion om inriktning och omfattning av de svenska forskningsinsatserna borde kunna fokuseras till ett sådant tillfälle.

Stockholm den 30 oktober 2019

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.