Fryst bistånd till Uganda

Skriftlig fråga 2005/06:509 av Ohlsson, Birgitta (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-11-30
Anmäld
2005-11-30
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2005-12-09
Svar anmält
2005-12-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 30 november

Fråga 2005/06:509 av Birgitta Ohlsson (fp) till statsrådet Carin Jämtin (s)

Fryst bistånd till Uganda

Uganda är ett av Sveriges större biståndsländer. Landet har länge varit omhuldat av västerländska biståndsgivare trots påtagliga brister vad gäller demokrati och respekt för mänskliga rättigheter. Ugandas president Yoweri Museveni som suttit vid makten i 20 år liknas vid en diktator och den senaste tidens eskalerande hot och trakasserier är djupt oroväckande.

I november sköts en demonstrant till döds i huvudstaden Kampala i samband med protester mot att oppositionsledaren Kizza Besigye åtalats för landsförräderi och arresterats. Besigye återvände till Uganda efter år i exil i Sydafrika och är president Yoweri Musevenis främsta utmanare i valet i mars nästa år. Museveni ändrade nyligen i landets konstitution så att han kan ställa upp till omval för en tredje mandatperiod. Valet i mars blir det första flerpartivalet på 20 år, då landet i somras övergav sitt nollpartisystem, detsamma som ett enpartisystem som rått sedan mitten av 1980-talet. Flera givarländer har fryst biståndsutbetalningar för att protestera mot diktaturfasonerna.

Avser statsrådet att frysa det bilaterala biståndet till Uganda inför det stundade valet så länge som de våldsamma trakasserierna pågår mot den politiska oppositionen?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:509 besvarad av

den 9 december

Svar på fråga 2005/06:509 om fryst bistånd till Uganda

Statsrådet Carin Jämtin

Birgitta Ohlsson har frågat mig om jag avser att frysa det bilaterala biståndet till Uganda inför det stundande valet så länge som de våldsamma trakasserierna pågår mot den politiska oppositionen.

Den svenska regeringen ser mycket allvarligt på den senaste tidens händelser i Uganda i samband med arresteringen av oppositionsledaren Kizza Besigye, anklagad för bland annat högförräderi. Sverige och övriga EU i Kampala agerade omedelbart på gripandet och krävde att Besigye, liksom övriga arresterade, måste få en skyndsam och rättvis rättegång.

Vi har välkomnat att Uganda åtagit sig att införa flerpartisystem och därmed möjliggöra ett ökat utrymme för oppositionen. Den valda tidpunkten för arresteringen kan dock ses som en politisk handling med syfte att neutralisera oppositionen och hota demokratiseringsprocessen. Detta sker i ett kritiskt skede när förutsättningar finns att gå vidare i den demokratiska processen på väg mot ett pluralistiskt system.

Sverige har redan intagit en återhållsam syn på omfattning och inriktning av utvecklingssamarbetet med Uganda. I ett särskilt regeringsbeslut har vi satt ett tak, 285 respektive 335 miljoner kronor, för utvecklingssamarbetet för åren 2004@2005 eftersom vi inte varit nöjda med utvecklingen inom bland annat demokratiområdet. Sverige har inte betalat ut något budgetstöd i år till Uganda. En översyn av det svenska biståndet sker i och med den nya processen för samarbetsstrategier i början av 2006. I samband med diskussionen om vårt framtida bistånd kommer vi att vara mycket tydliga om krav och förutsättningarna för fortsatt stöd. Utvecklingen på demokratiområdet, inklusive Ugandas agerande inför, under och efter valen, har direkt bäring på vårt utvecklingssamarbete. Sverige kommer att fortsätta att samråda med andra givare om hur vi bör agera när det gäller situationen i Uganda.

Uganda har länge varit ett mottagarland för svenskt utvecklingssamarbete. Avgörande för vårt utvecklingssamarbete med Uganda @ liksom med andra länder @ är vår tilltro till landets vilja och förmåga att bedriva en bra utvecklingspolitik, inklusive demokratisk samhällsstyrning och respekt för mänskliga rättigheter. Den bedömningen påverkar både omfattningen och inriktningen av vårt stöd. I dialogen med Ugandas regering framför vi svenska positioner när det gäller bland annat utvecklingen på demokratiområdet inklusive vikten av fria och rättvisa val. Ett tillfälle blir redan nästa vecka då statssekreterare Annika Söder besöker Uganda för diskussion med regering och opposition.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.