Fristående lärarutbildning

Skriftlig fråga 2015/16:399 av Maria Stockhaus (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-12-01
Överlämnad
2015-12-01
Anmäld
2015-12-02
Svarsdatum
2015-12-09
Sista svarsdatum
2015-12-09
Besvarad
2015-12-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

 

Den 29 september blev ministern intervjuad i Dagens Industri (DI)  angående initiativ som Viktor Rydbergs skolor och Academedia tagit när det gäller att starta en fristående lärarutbildning.

Sverige står inför en stor lärarbrist och jag är övertygad om att det råder en politisk enighet om att alla goda krafter måste samverka och initiativ tas till vara för att klara den utmaningen.

I intervjun i DI öppnade statsrådet för att föra en dialog med Viktor Rydbergs skolor och Academedia.

 

Nu undrar jag om statsrådet träffat dessa initiativtagare än, och om mötet ägt rum: Hur planerar statsrådet att ta frågan vidare? Om mötet inte ägt rum undrar jag när statsrådet planerar att träffa dem.

Svar på skriftlig fråga 2015/16:399 besvarad av Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

Dnr U2015/05644/UH

Utbildningsdepartementet

Ministern för högre utbildning och forskning

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:399 av Maria Stockhaus (M) Fristående lärarutbildning

Maria Stockhaus har frågat mig om jag har träffat Viktor Rydbergs skolor och Academedia ännu och, om mötet ägt rum, hur jag i så fall planerar att ta frågan om att starta en fristående lärarutbildning vidare. Vidare har Maria Stockhaus frågat mig, om mötet inte ägt rum, när jag planerar att träffa dem.

Jag delar Maria Stockhaus uppfattning att Sverige står inför en stor lärarbrist och att det råder en politisk enighet om behovet av samverkan för att klara den utmaningen. Därför har riksdagen, i enlighet med regeringens förslag i propositionen Vårändringsbudget för 2015 (prop. 2014/15:99), beslutat om en utbyggnad av flera lärarutbildningar. Regeringen har även föreslagit en fortsatt utbyggnad i budgetpropositionen för 2016 (prop. 2015/16:1). Regeringen har vidare tagit initiativ till en nationell samling för läraryrket där vi nu för en dialog med bl.a. arbetsmarknadens parter om vilka fler åtgärder som kan behöva göras för att stärka läraryrkets attraktivitet och därmed förbättra lärarrekryteringen. Inom ramen för den nationella samlingen har regeringen i budgetpropositionen för 2016 redan föreslagit flera åtgärder för att stärka yrkets attraktivitet, bl.a. ett lärarlönelyft om tre miljarder kronor på årsbasis samt satsningar på kompletterande pedagogisk utbildning (KPU).


Det är viktigt att den lärarutbildning som bedrivs i Sverige lever upp till de krav som ställs i högskolelagen (1992:1434), högskoleförordningen (1993:100) och i lagen (1993:792) om tillstånd att utfärda vissa examina när det gäller kvalitet och mål för utbildningen. En tidigare ansökan om examenstillstånd från Åbo Akademi/Viktor Rydberg Lärarutbildning AB avslogs av regeringen i slutet på 2014. Beslutet baserades på en avslagsrekommendation från Universitetskanslersämbetet som såg brister i ansökan i fråga om en rad kvalitetsaspekter, bl.a. när det gäller lärarresurser, utbildningsmiljö, utbildningsanordnarens infrastruktur och säkring av examensmålen.

I dagsläget finns inget möte planerat.

Stockholm den 9 december 2015

Helene Hellmark Knutsson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.