Friskolors rätt att neka att ta emot elever

Skriftlig fråga 2006/07:642 av Strand, Thomas (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-02-14
Anmäld
2007-02-15
Besvarad
2007-02-21
Svar anmält
2007-02-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 februari

Fråga

2006/07:642 Friskolors rätt att neka att ta emot elever

av Thomas Strand (s)

till statsrådet Jan Björklund (fp)

En förälder som var på informationsträff hos friskolan Prolympia i Jönköping fick svaret att ”svaga” elever inte bör välja denna friskola. Barnet går nu i förskoleklass och har svårigheter med koncentrationen och får därför extra stöd. Det har fungerat väldigt bra. Nu tänker flera av hennes kompisar välja friskolan Prolympia. Det var därför som en av föräldrarna var på informationsmötet och då fick svaret att de inte ska välja friskolan.

Denna händelse ur vardagen är upprörande. Vi har allmän skolplikt i vårt land och vi vill att alla skolor, även friskolor, ska möta varje barn utifrån deras individuella förutsättningar. Det svar som företrädare för den angivna friskolan gav väcker många frågor. Hur ser friskolan på sin roll som skola? Hur vill man möta alla barn? Är det så att man vill ha en skola bara för vissa?

Vi har som socialdemokrater varnat för att friskolor kan leda till segregerade skolor. Svaret från friskolan Prolympia tyder på att våra farhågor var riktiga.

Jag vill därför fråga statsrådet vad han avser att göra för att förhindra att friskolor kan neka att ta emot elever på till exempel det sätt som här har beskrivits.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:642 besvarad av Statsrådet Jan Björklund

den 21 februari

Svar på fråga

2006/07:642 Friskolors rätt att neka att ta emot elever

Statsrådet Jan Björklund

Thomas Strand har frågat mig vad jag avser att göra för att förhindra att fristående skolor kan neka att ta emot elever på till exempel det sätt som frågeställaren har beskrivit.

Enligt Thomas Strand ska en företrädare för en fristående skola vid en informationsträff ha sagt att ”svaga” elever inte bör välja denna skola. Som statsråd kan jag inte uttala mig om enskilda fall och mitt svar avser därför vad som gäller generellt för friskolors skyldighet att ta emot elever.

Ett av skollagens (1985:1100) grundläggande villkor för att en fristående skola som motsvarar grundskolan ska godkännas är att skolan står öppen för alla elever som har rätt till utbildning inom motsvarande skolform i det offentliga skolväsendet.

Skollagen är tydlig och anger att om en skola inte längre uppfyller kraven för godkännande och bristerna inte avhjälps efter påpekande för huvudmannen, ska godkännandet återkallas.

Det är Statens skolverk som har tillsyn över de fristående skolorna.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.