Friluftslivet

Skriftlig fråga 2014/15:391 av Cecilia Magnusson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-04-07
Överlämnad
2015-04-08
Anmäld
2015-04-09
Svarsdatum
2015-04-15
Sista svarsdatum
2015-04-15
Besvarad
2015-04-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP)

 

Vi moderater anser att det svenska friluftslivet är viktigt, så viktigt att alliansregeringen tog fram Sveriges första friluftsproposition år 2010. I år ska den första återrapporteringen om de tio friluftsmål som vi tog fram ske. Ett av målen, nr 2, Personligt och ideellt engagemang står i centrum, är speciellt viktigt för civilsamhällets organisationer.

Det brukar sägas att nio av tio svenskar ägnar sig åt friluftsliv i någon form varje år, och paraplyorganisationen Svenskt Friluftslivs 24 medlemsorganisationer har tillsammans nästan 1,8 miljoner medlemskap. Alla partier i riksdagen är eniga om friluftslivets värde. Dels som ett sätt att få fler människor att röra på sig i en tid då den ohälsa som följer av brist på rörelse är större än någonsin, men även när det gäller mjukare värden som att kunna uppleva den svenska naturen och lära sig mer om de rättigheter och skyldigheter som följer av allemansrätten.

I valrörelsen lovade Socialdemokraterna gång på gång att anslaget till friluftslivet skulle höjas. Förslaget fanns med i partiets skuggbudget hösten 2013 och lyftes fram i en debattartikel undertecknad av partiets dåvarande talesperson i frågorna.

Även i Almedalen, där jag själv deltog i ett seminarium anordnat av Svenskt Friluftsliv, lovade såväl Peter Johnsson (S) som Lars Ohly (V) att anslaget skulle höjas.

Det är lätt att lova något när man är i opposition. När den rödgröna regeringen lade fram sin första budgetproposition lyste höjda anslag helt med sin frånvaro. Det har friluftslivets organisationer med rätta uppfattat som ett svek.

Min fråga till klimat- och miljöministern är därför:

 

Avser ministern och regeringen att uppfylla vallöftet och höja anslaget till friluftslivet?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:391 besvarad av Åsa Romson (MP), klimat- och miljöminister

Dnr M2015/1619/Nm

Miljö- och energidepartementet

Klimat- och miljöministern samt vice statsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:391 av Cecilia Magnusson (M) Friluftslivet

Cecilia Magnusson har frågat mig om jag och regeringen avser att upp-fylla vallöftet och höja anslaget till friluftslivet.

Jag och regeringen delar Cecilia Magnussons uppfattning att friluftslivet är viktigt. Friluftsliv är ett allmänt intresse. Svenskt Friluftslivs och deras medlemsorganisationers verksamhet är viktig för möjligheten att bedriva friluftsliv. Genom att underlätta för barn och vuxna att komma ut i naturen främjas både fysisk och mental hälsa och intresse för och kun-skap om vårt natur- och kulturlandskap. Det senare är en förutsättning för att våra miljökvalitetsmål ska kunna uppnås. Därför är det också en angelägenhet för staten att stödja organisationer och enskilda i frilufts-arbetet. Regeringen anser att bidraget om cirka 28 mnkr till frilufts-organisationer ger goda effekter för samhället.

Målet för friluftslivspolitiken som antogs av riksdagen 2010 innebär att stödja människors möjligheter att vistas ute i naturen och utöva frilufts-liv där allemansrätten är en grund för friluftslivet. Alla människor ska ha möjlighet att få naturupplevelser, välbefinnande, social gemenskap och ökad kunskap om natur och miljö. I höst kommer berörda myndigheter att rapportera om utvecklingen av de tio mätbara friluftslivsmålen.

Regeringen anser att det behövs en tydlig ambitionshöjning för att nå miljökvalitetsmålen och har därför föreslagit en stor satsning på svensk natur i vårens budget. Denna satsning kommer också friluftslivet till del, genom att möjliggöra satsningar på exempelvis ledsystem i fjällen, reservatskötsel, information och fler broar på populära vandringsleder. Det är tydliga satsningar för framtiden och för våra barns rätt till levande skogar och ett rikt växt- och djurliv.

Stockholm den 15 april 2015

Åsa Romson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.