frihandel med Thailand

Skriftlig fråga 2004/05:692 av von Sydow, Henrik (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-01-11
Anmäld
2005-01-17
Besvarad
2005-01-19
Svar anmält
2005-01-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 januari

Fråga 2004/05:692

av Henrik von Sydow (m) till näringsminister Thomas Östros om frihandel med Thailand

Sedan flodvågskatastrofen den 26 december drabbade länderna kring Bengaliska viken har människor i Sverige på kort tid såväl erbjudit konkret hjälp som samlat in rekordstora belopp i bistånd till de drabbade nationerna. Människors vilja att hjälpa är stor och bistånd med fortsatt stöd kommer sannolikt att vara nödvändigt länge.

Vi vet att de länder som är ekonomiskt starkare kommer att ha det lättare i det mödosamma arbetet med att återuppbygga de delar som har blivit utsatta för naturkatastrofen. Att Thailand har blivit ett starkt land beror till stor del på den omfattande handeln med omvärlden. Handel, turism och öppenhet kommer att fortsätta vara viktiga vägar som leder landet framåt. Sverige kan underlätta återuppbyggnaden genom viktiga biståndsinsatser men också tillse att Thailands möjligheter att fortsätta utveckla samhället är de bästa. I det sammanhanget är den europeiska unionens tullar på den thailändska exportindustrin ett bekymmer och konkreta hinder. Bortom de akuta hjälpinsatserna måste det också underlättas för en långsiktig återhämtning. Under vintern och våren pågår en omförhandling av EU:s allmänna tullförmånssystem. Frihandel har alltid ett stort värde och mot bakgrund av naturkatastrofen är det särskilt angeläget att nu riva hinder för handeln, utvecklingen och uppbyggnaden av Thailand.

Avser ministern att verka för att Thailand ges en utsträckt frihandel inom ramen för EU:s allmänna tullförmånssystem?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:692 besvarad av

den 18 januari

Svar på frågorna 2004/05:692 om frihandel med Thailand, 693 om tullar på import från Thailand och Indien och 694 om frihandel med katastrofdrabbade länder i Sydostasien

Näringsminister Thomas Östros

Henrik von Sydow har frågat mig om jag vill verka för att avskaffa tullar och stärka frihandeln med länder i Sydostasien, särskilt Thailand och Indien, som nu drabbats av flodvågskatastrofen. Jag besvarar samtliga tre frågor i ett sammanhang.

Sverige för konsekvent en frihandelsvänlig linje, varför det är naturligt att vi lämnar vårt stöd för att underlätta för import från de drabbade länderna. Den yttre handelspolitiken, som exempelvis gäller tullar, är gemensam för EU. Kommissionen har redan inlett en diskussion med medlemsstaterna om förbättrade villkor för de drabbade länderna. Kommissionen har pekat på ett antal områden som kan vara aktuella för lättnader. Det handlar bland annat om det allmänna preferenssystemet, antidumpning, ursprungsregler, standardkrav för livsmedel och stöd till diskussioner i Världshandelsorganisationen om tullförbättringar.

Förhandlingar pågår om utformningen av det framtida systemet för tullförmåner för u-länder @ det allmänna preferenssystemet. Där arbetar Sverige för ett enklare och mer generöst system. Förhandlingsförslaget innebär bättre tullvillkor på EU:s marknad, vilket underlättar för länderna i Sydostasien, inklusive Thailand, att exportera sina produkter till oss.

Sverige arbetar ständigt mot att antidumpningstullar ska användas i protektionistiskt syfte och stöder naturligtvis EU-kommissionens ansträngningar att nå lättnader för de flodvågsdrabbade länderna på detta område. Det gäller även den produkt, kumarin från Indien och Thailand, som Henrik von Sydow nämner.

Mot bakgrund av ovanstående kan jag konstatera att Sverige aktivt verkar för att EU snabbt fattar beslut som innebär förbättrad frihandel och minskade tullar för de drabbade länderna.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.