frigående höns

Skriftlig fråga 2004/05:655 av Gidblom, Birgitta (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-12-21
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2005-01-07
Besvarad
2005-01-12
Svar anmält
2005-01-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 december

Fråga 2004/05:655

av Birgitta Gidblom (s) till statsminister Göran Persson om frigående höns

Det demokratiskt fattade beslutet i Sveriges riksdag om att förbjuda den gamla typen av hönsburar, följs inte. Ca 700 000 hönor hålls fortfarande i dessa. Det ställer till med problem för många svenska äggproducenter, som satsat på frigående höns eller modifierade hönsburar, som har konkurrens av de som fortfarande har de gamla burarna. Lagen ska ju följas, och åtgärder bör genast vidtas för att hönsen får komma ut ur de burarna.

De modifierade burarna är inte heller bra, och Tyskland och Österrike har förbjudit dessa burar. När beslutet om de modifierade burarna fattades 1997 skulle det enligt dåvarande jordbruksministern vara en temporär lösning.

Avser ministern att vidta åtgärder för att alla höns ska få vara frigående?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:655 besvarad av

den 12 januari

Svar på fråga 2004/05:655 om frigående höns

Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist

Birgitta Gidblom har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder för att alla höns ska få vara frigående.

Jag anser att det är oacceptabelt att värphöns fortfarande hålls i den gamla typen av burar. Förutom att det är olagligt skapar det en orimlig konkurrensfördel gentemot de producenter som följer lagen.

När ett antal äggproducenter under 2003 satte in nya hönsomgångar i de gamla burarna och kommunerna i många fall inte agerade mot detta, åtalsanmälde Statens jordbruksverk den 19 december 2003 ett 30-tal producenter för brott mot djurskyddslagen.

Enligt Djurskyddsmyndighetens regleringsbrev för år 2004 ska myndigheten varje kvartal redovisa efterlevnaden av avvecklingen av de traditionella burhållningssystemen för värphöns. Enligt Djurskyddsmyndighetens rapport för det sista kvartalet år 2004 hålls 567 000 värphöns i burar som inte uppfyller djurskyddslagens krav. Jämfört med den föregående kvartalsrapporten innebär det en minskning med 23 000 djur. Minskningen är i och för sig positiv men inte tillräcklig.

Djurskyddsmyndigheten har i ett pressmeddelande den 31 mars 2004 meddelat att den anser att rättsläget är klart.

Ansvaret för den lokala djurskyddstillsynen vilar på kommunerna. Det är alltså kommunerna som ska agera mot olaglig djurhållning.

Vissa kommuner arbetar aktivt för att bli av med den otillåtna djurhållningen medan andra kommuner utmärker sig genom en passiv hållning i frågan. Djurskyddsmyndigheten, som är den centrala tillsynsmyndigheten, har tagit sitt ansvar och kontaktat berörda kommuner för att informera sig om läget och för att erbjuda juridisk rådgivning. Jag förutsätter att alla höns inom en snar framtid kommer att hållas på ett sätt som på ett bättre sätt främjar deras naturliga beteende.

När det gäller de modifierade burarna med rede, sittpinne och sandbad har regeringen för närvarande inte några planer på att förbjuda producenterna att hålla värphöns i denna förbättrade typ av bur.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.