Fria universitet och högskolor

Skriftlig fråga 2006/07:832 av Hjälmered, Lars (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-03-08
Anmäld
2007-03-12
Besvarad
2007-03-14
Svar anmält
2007-03-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 mars

Fråga

2006/07:832 Fria universitet och högskolor

av Lars Hjälmered (m)

till utbildningsminister Lars Leijonborg (fp)

I dagsläget är de flesta av landets universitet och högskolor drivna i myndighetsform. Regeringen arbetar för att minska den politiska styrningen, exempelvis genom ändrad tillsättning av styrelser för lärosätena. Detta är dock endast ett första, mindre steg. När det gäller att skapa fria lärosäten är det inte bara formerna för styrelsernas tillsättning som är en central fråga utan även upplåtelseform.

Under den förra borgerliga mandatperioden gjordes Chalmers tekniska högskola och Högskolan i Jönköping om till stiftelsehögskolor. Resultatet är uteslutande positivt.

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att skapa fler fria lärosäten i form av stiftelse eller annan form som inte är formen av statlig myndighet?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:832 besvarad av Utbildningsminister Lars Leijonborg

den 14 mars

Svar på fråga

2006/07:832 Fria universitet och högskolor

Utbildningsminister Lars Leijonborg

Lars Hjälmered har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att tillskapa fler fria lärosäten i form av stiftelse eller annan form som inte är formen av statlig myndighet.

Regeringen vill på olika sätt öka lärosätenas självständighet för att garantera den högre utbildningens och forskningens kvalitet. För att Sverige ska kunna bli en kunskapsnation i världsklass och kunna hävda sig väl internationellt är det av största vikt att skapa goda förutsättningar för utveckling av starka och självständiga lärosäten.

Propositionen Frihet att välja – ett ökat inflytande för universitet och högskolor när styrelseledamöter utses (prop. 2006/07:42) var ett första steg i regeringens arbete att minska den politiska styrningen. Som aviserades i propositionen överväger regeringen att återkomma med ytterligare förslag i frågor kring organisation och ledning av universitet och högskolor. Inom Regeringskansliet bereds därför frågan om att tillsätta en utredning med uppgift att bland annat titta på dessa frågor.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.