Fri rörlighet i hela unionen

Skriftlig fråga 2008/09:837 av Sachet, Ameer (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-04-09
Anmäld
2009-04-14
Besvarad
2009-04-16
Svar anmält
2009-04-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 9 april

Fråga

2008/09:837 Fri rörlighet i hela unionen

av Ameer Sachet (s)

till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m)

En av målsättningarna med EU är att skapa en gränslös intern marknad i vilken unionsmedborgarna ska kunna röra sig fritt. Den fria rörligheten för unionsmedborgarna innebär att vi ska kunna flytta fritt mellan medlemsstaterna för att leva, arbeta eller studera i alla medlemsländer. Detta kräver bland annat att medlemsstaternas standard för och kodifiering av yrkeskvalifikationer homogeniseras.

Även om EU och dess föregångare har upplevt stora förändringar både i administrativ struktur och antal medlemsländer, så väntar fortfarande många av Europas länder på att ges möjligheten att delta i unionens arbete. Den 1 januari 2007 fortsatte utvidgningen österut, då Bulgarien och Rumänien antogs som unionens 26:e respektive 27:e medlemsstater.

När dessa två stater anslöt sig till unionen beslutade Belgien, Danmark, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Portugal, Spanien, Storbritannien, Tyskland, Ungern och Österrike att tillämpa övergångsregler för den fria rörligheten för arbetstagare från dem. Den 1 januari 2009 upphörde Grekland, Portugal, Spanien och Ungern med sina övergångsbestämmelser för bulgariska och rumäniska arbetstagare.

Det finns beslut att senast den 31 december 2013 måste alla nuvarande EU-länders arbetsmarknader ha öppnat för dessa två länders arbetstagare.

Kommer statsrådet under ordförandeskapet att vidta åtgärder så att samtliga EU-länder öppnar sina arbetsmarknader för Bulgariens och Rumäniens arbetstagare?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:837 besvarad av Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin

den 16 april

Svar på fråga

2008/09:837 Fri rörlighet i hela unionen

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin

Ameer Sachet har frågat mig om jag under ordförandeskapet kommer att vidta åtgärder så att samtliga EU-länder öppnar sina arbetsmarknader för Bulgariens och Rumäniens arbetstagare.

Enligt EU:s anslutningsfördrag med Bulgarien och Rumänien kan övergångsbestämmelser för arbetstagare tillämpas under 2 + 3 + 2 år. Eftersom ländernas anslutning till EU skedde den 1 januari 2007 är någon omprövning av förekomsten av övergångsbestämmelser, enligt dessa hålltider, inte aktuell under det svenska ordförandeskapet. Detta är däremot fallet under innevarande halvår, då Tjeckien är ordförande, vilket medfört att fråga aktualiserats i samband med det så kallade 18-månadersprogrammet, som Frankrike, Tjeckien och Sverige gemensamt tagit fram. I detta står att läsa: ”I samband härmed kommer de tre ordförandeskapen att syfta till ett avlägsnande av de övergångsperioder som tillämpas på den fria rörligheten för arbetstagare från de nya medlemsstaterna.”

Den svenska regeringens hållning till frågan om övergångsbestämmelser för arbetstagare från nya medlemsstater torde vara välbekant. En fri rörlighet för arbetstagare är en av EU:s grundpelare och bidrar till att förbättra arbetsmarknadernas funktionssätt och är därför även viktig i ljuset av den europeiska sysselsättningsstrategin. Vid Bulgariens och Rumäniens anslutning 2007 var det bara Finland och Sverige av EU 15 som öppnade sina arbetsmarknader för arbetstagare från de nya medlemsstaterna.

Frågan om övergångsregler för arbetstagare från Bulgarien och Rumänien finns inte på rådsdagordningen under det svenska ordförandeskapet. När frågan kommer upp i andra sammanhang kommer jag att, som tidigare, betona vikten av arbetstagares fria rörlighet och att fler länder avskaffar sina övergångsbestämmelser.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.