Fri-entré-reformen

Skriftlig fråga 2006/07:737 av Ludvigsson, Anne (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-02-27
Anmäld
2007-02-27
Besvarad
2007-03-07
Svar anmält
2007-03-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 februari

Fråga

2006/07:737 Fri-entré-reformen

av Anne Ludvigsson (s)

till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m)

De statliga museerna har förlorat var tredje besökare sedan entréavgiften infördes vid årsskiftet.

Det är tydligt att människor uppskattade att få möjlighet att se vårt gemensamma kulturarv och ta del av museernas verksamhet genom fri-entré-reformen. Museerna nådde fler människor och nya stimulerande arbetssätt utformades tack vare reformen. Många unga vuxna, som är över 19 år men som ofta har dålig ekonomi, upptäckte museerna som intressanta mötesplatser.

Flera museer är djupt oroade över den uppkomna situationen och de ekonomiska konsekvenser som slopandet av fri-entré-reformen medfört.

Min fråga till ministern är:

Ger dessa omfattande negativa konsekvenser, som slopandet av fri-entré-reformen medfört, kulturministern anledning att ompröva beslutet och återinföra fri-entré-reformen?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:737 besvarad av Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth

den 7 mars

Svar på fråga

2006/07:737 Fri-entré-reformen

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth

Anne Ludvigsson har frågat mig om de negativa konsekvenser som slopandet av fri-entré-reformen medfört ger mig anledning att ompröva beslutet och återinföra fri-entré-reformen.

Statens kulturråd har fått i uppdrag att löpande lämna sammanfattande redovisningar om antalet besökare på de statliga museerna och förändringar i besökssiffror jämfört med tidigare år. Museerna ska lämna sina underlag till Kulturrådet kvartalsvis med första avrapporteringstillfälle den 5 april. Rådet ska sedan lämna en kvartalsvis sammanställning till Kulturdepartementet, med början i april. Vi har alltså ännu inte sett någon riktig statistik på de totala besökssiffrorna, vare sig Anne Ludvigsson eller jag. Efter att bara drygt två av årets tolv månader har passerat är det dessutom alltför tidigt att avgöra exakt vilka konsekvenser det medfört att de statliga museerna numera får ta ut entréavgifter av dem som fyllt 19 år.

Alldeles oavsett vilka resultat som i slutändan väntar kan vi konstatera att de statliga museerna med årets budget fick behålla mer än hälften av de medel som beräknats för att kunna ha fri entré för alla, samtidigt som intäktsmöjligheterna har ökat. De 19 statliga museer vi talar om har alltså fått sin ekonomi stärkt och ökade möjligheter att göra egna prioriteringar.

En oro över museernas ekonomi ger därför snarast ytterligare argument för att inte använda medel till att tvinga fram fri entré för alla vuxna. I stället ska vi hellre satsa ännu mer på att kunna ge museerna goda förutsättningar för att själva prioritera och att fortsatt bedriva verksamhet av hög kvalitet. Mitt svar är alltså nej: Att återinföra en sådan statlig styrning som Anne Ludvigsson frågar efter är inte aktuellt.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.