Fri entré och dess finansiering

Skriftlig fråga 2015/16:151 av Cecilia Magnusson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-10-19
Överlämnad
2015-10-20
Anmäld
2015-10-21
Svarsdatum
2015-10-28
Sista svarsdatum
2015-10-28
Besvarad
2015-10-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Regeringen aviserar i sin budgetproposition att man återinför fri entré på utvalda statliga museer. I budgeten aviserar man 80 miljoner kronor för ändamålet, en summa som Kulturdepartementets egen myndighet menar är för liten. I en intervju i SVT den 15 september sa kulturminister Alice Bah Kuhnke angående tidigare uppgifter om att minst 140 miljoner kronor behövs för att finansiera reformen med fri entré: ”Skulle det visa sig att det är för mycket eller för lite så justerar vi det så småningom, och om någon annan har andra siffror och underlag så tar jag gärna emot dem, men jag har inte sett det än.”

Detta väcker naturligtvis frågor kring vilket finansiellt manöverutrymme som kulturministern har getts, att det finns en tro att det bara är att hämta in ytterligare finansiering för att täcka budgethål i regeringens reformer.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Vilken dialog har finansministern haft med kultur- och demokratiministern i frågan och vilket manöverutrymme finns det i budgeten att tillföra ytterligare medel till fri-entré-reformen om de avsatta 80 miljonerna inte räcker?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:151 besvarad av Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

Dnr Ku2015/02548/KL

Kulturdepartementet

Kultur- och demokratiministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:151 av Cecilia Magnusson (M) Fri entré och dess finansiering

Cecilia Magnusson har frågat finansministern om vilken dialog som har förekommit mellan henne och mig kring fri entré-reformen och vilket manöverutrymme det finns i budget om de avsatta medlen inte räcker. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Som framgått av regeringens budgetproposition för år 2016 är det regeringens bedömning att med bibehållen möjlighet att ta entréavgift av vuxna till vissa tillfälliga utställningar är det avsatta anslagsutrymmet tillräckligt för de museer som ska omfattas av reformen.

Beräkningsunderlaget avseende de nedan nämnda museerna bygger på redovisade entréintäkter och kompletterande information som lämnats av museimyndigheternas ledningar i samtal med Kulturdepartementet.

Reformen innebär att under 2016 ska fri entré gälla vid följande av statens museer: Armémuseum, Etnografiska museet, Flygvapenmuseum i Linköping, Hallwylska museet, Historiska museet, Kungl. myntkabinettet, Livrustkammaren, Marinmuseum i Karlskrona, Medelhavsmuseet, Moderna museet i Stockholm och Malmö, Nationalmuseum, Naturhistoriska riksmuseet, Sjöhistoriska museet, Skoklosters slott, Statens centrum för arkitektur och design, Världskulturmuseet i Göteborg och Östasiatiska museet.

Stockholm den 28 oktober 2015

Alice Bah Kuhnke

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.