Fredslösning på Sri Lanka

Skriftlig fråga 2008/09:668 av Holm, Ulf (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-02-25
Anmäld
2009-02-25
Besvarad
2009-03-04
Svar anmält
2009-03-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 25 februari

Fråga

2008/09:668 Fredslösning på Sri Lanka

av Ulf Holm (mp)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Situationen på Sri Lanka blir alltmer kaotisk när våldet trappas upp, nu senast med bombanfall i huvudstaden Colombo. Det upptrappade militära våld vi fått se de senaste månaderna har i första hand resulterat i en ohållbar situation för civilbefolkningen med många civila offer och skadade. Nyligen blev också sjukhus beskjutna och därmed finns inga säkra platser kvar, främst i de östra och norra delarna av Sri Lanka. Inbördeskriget har varat i över 25 år och det beräknas ha skördat över 70 000 offer. Någon militär lösning finns inte på detta utan det måste till en förhandlingslösning mellan regeringen och tamilska tigrarna, LTTE.

Vilka initiativ kommer utrikesministern att ta för att dels hjälpa civilbefolkningen ifrån lidande och dels få de stridande parterna till förhandlingsbordet?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:668 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 4 mars

Svar på fråga

2008/09:668 Fredslösning på Sri Lanka

Utrikesminister Carl Bildt

Ulf Holm har frågat mig vilka initiativ jag kommer att ta för att dels hjälpa civilbefolkningen från lidande, dels få de stridande parterna till förhandlingsbordet.

Den humanitära situationen för den tamilska civilbefolkningen i nordöstra Sri Lanka har blivit allt svårare under den senaste tiden. Omfattande övergrepp mot den internationella humanitära rätten och de mänskliga rättigheterna har begåtts. Båda parterna bär ansvar för det ohyggliga lidande som civilbefolkningen nu utsätts för. Enbart en politisk lösning kan skapa långsiktig fred och försoning.

I det korta perspektivet är det viktiga att striderna upphör för att säkra de civilas fysiska säkerhet och möjliggöra evakueringar samt leveranser av förnödenheter, i enlighet med den internationella humanitära rätten. I det längre perspektivet krävs en politisk process som grundas på folkrätt och mänskliga rättigheter och som inkluderar tamilerna och beaktar samtliga minoriteters legitima politiska önskemål. Sverige och EU har i flera uttalanden och deklarationer framfört dessa budskap. I de rådsslutsatser som EU nyligen antog efterlyser medlemsstaterna en omedelbar vapenvila och understryker att konflikten inte kan lösas med militära medel. Som ett led i sitt engagemang för den nuvarande situationen i Sri Lanka planerar EU också att besöka landet med en trojka på politisk nivå. Centralt för trojkan blir att försöka medverka till bättre förut­sättningar för en politiskt hållbar lösning av konflikten.

Internationella humanitära organisationer arbetar nu aktivt med att bistå de över 30 000 flyktingar som lyckats ta sig från krigsområdet samt förbereda för att bistå det mycket större antal civila som ännu är kvar. Sverige ger ett omfattande humanitärt bistånd till Sri Lanka genom Röda Korset, FN-systemet och andra humanitära organisationer och kommer att bidra med ca 30 miljoner kronor under 2009. Svenska bidrag kanaliseras därutöver till Sri Lanka via det kärnstöd vi ger till bland andra FN:s flyktingorgan UNHCR och barnfonden Unicef.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.