Fredsförhandlingarna i Colombia
Skriftlig fråga 2014/15:93 av Jens Holm (V)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2014-11-20
- Överlämnad
- 2014-11-20
- Anmäld
- 2014-11-25
- Svarsdatum
- 2014-12-03
- Sista svarsdatum
- 2014-12-03
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Utrikesminister Margot Wallström (S)
Fredsförhandlingarna i Colombia avbröts abrupt häromdagen av president Juan Manuel Santos efter att gerillan Farc tillfångatagit en högt uppsatt militär. Innan dess hade förhandlingarna pågått i två år och flera viktiga genombrott hade gjorts för att det 40-åriga inbördeskriget skulle kunna få en fredlig lösning. Det är viktigt att förhandlingarna snarast återupptas och att parterna respekterar spelreglerna. Världssamfundet kan hjälpa till för att så blir fallet.
Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:
Vad avser utrikesministern att göra för att fredsförhandlingarna i Colombia återupptas och att en fredlig lösning på den långa konflikten i landet kan nås?
Svar på skriftlig fråga 2014/15:93 besvarad av Margot Wallström (S), utrikesminister
Utrikesdepartementet |
Utrikesministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2014/15:93 av Jens Holm (V) Fredsförhandlingarna i Colombia
Jens Holm har frågat mig vad jag avser att göra för att fredsförhandlingarna i Colombia återupptas och för att en fredlig lösning
på den långa konflikten i landet kan nås.
Jag delar Jens Holms bedömning att fredsförhandlingarna har gjort betydelsefulla framsteg under de två år de pågått. Det innebar därför ett bakslag när Farc nyligen kidnappade bl.a. en armégeneral.
Under de senaste dagarna har de kidnappade frigetts av Farc. Fredsförhandlingarnas garanter Norge och Kuba har gjort en viktig insats för att möjliggöra frigivandet, liksom även Internationella Rödakorskommittén, som erhåller ett betydande svenskt stöd.
Jag välkomnar att fredssamtalen mellan Colombias regering och Farc därmed kan återupptas. Jag uppmuntrar parterna att göra detta med förnyad kraft för att lösa utestående frågor. Kidnappningar och annat oprovocerat våld riskerar enbart att försvåra de fortsatta förhandlingarna.
Sverige har ett långt engagemang för att stödja fredssträvandena i Colombia. Sverige tillhör de länder som genom aktiv diplomati stöder att en förhandlad lösning ska nås. Jag välkomnar de tydliga ansträngningar som görs att i fredsprocessen sätta fokus på gottgörelse och upprättelse för offren.
En svensk prioritering är kvinnor som aktörer för fred, i enlighet med FN:s säkerhetsrådsresolution 1325. Med svenskt stöd genomfördes hösten 2013 ett fredsmöte för kvinnor från hela landet. Konkreta förslag utarbetades och sändes till förhandlingarna i Havanna, vilket bl.a. ledde till att president Santos utsåg två kvinnor till regeringens förhandlingsdelegation. Vidare tillsatte parterna en arbetsgrupp, som ska säkerställa att ett jämställdhetsperspektiv integreras i fredsavtalen.
Det är angeläget att i detta sammanhang behandla frågan om konfliktrelaterat sexuellt våld. Colombias fredskommissionärs kontor har efterfrågat svensk expertis kring jämställdhet, fred och säkerhet, och ett genderinriktat stöd har initierats i oktober i år. Initiativen bidrar till att Colombia kan bli ett föregångsland i att konkretisera 1325 samt att säkerställa kvinnors deltagande i alla delar av fredsbygget.
Regeringen har vidare inlett arbetet med en ny strategi för det bilaterala utvecklingssamarbetet med Colombia. Regeringens utgångspunkt är att svenskt bistånd ska utgöra ett fortsatt stöd för fred och säkerhet, för stärkt demokrati och jämställdhet samt respekt för de mänskliga rättigheterna i Colombia.
Stockholm den 2 december 2014
Margot Wallström
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.