Fredsaktivister på Sri Lanka dödshotade

Skriftlig fråga 2006/07:574 av Holm, Ulf (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-01-30
Anmäld
2007-01-30
Besvarad
2007-02-05
Besvarad
2007-02-07
Svar anmält
2007-02-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 30 januari

Fråga

2006/07:574 Fredsaktivister på Sri Lanka dödshotade

av Ulf Holm (mp)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Situationen på Sri Lanka har åter förvärrats. Under 2006 dödades minst 3 800 personer och tiotusentals personer befinner sig på flykt. Flera försök till medling har gjorts under den nu 35-åriga konflikten, också internationellt, och initiativ har tagits av bland annat fredsaktivister i landet för att skapa fred. Inte bara soldater utan också många civila personer och fredsaktivister har blivit mördade. Siritunga Jayasuriya som är ordförande i Civic Monitoring Committee, där en tamilsk parlamentsledamot som ingick i kommittén har blivit mördad, och den nya United Peoples Movement, med både tunga singalesiska och tamilska aktivister och parlamentsledamöter som tänker mobilisera brett mot krigshotet, har fått över 20 dödshot och listats på en dödslista tillsammans med flera andra den senaste tiden. Situationen tycks alltmer gå åt att konflikten trappas upp och att Sri Lanka står inför ett stort inbördeskrig om inget görs.

Jag vill därför fråga utrikesministern vilka initiativ han kommer att ta mot bakgrund av att fredsaktivister dödshotas och konflikterna på Sri Lanka eskalerar.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:574 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 5 februari

Svar på fråga

2006/07:574 Fredsaktivister på Sri Lanka dödshotade

Utrikesminister Carl Bildt

Ulf Holm har frågat mig vilka initiativ jag kommer att ta mot bakgrund av att fredsaktivister dödshotas och konflikten i Sri Lanka eskalerar.

Regeringen ser allvarligt på situationen i Sri Lanka och har uttryckt oro över den senaste utvecklingen i landet. Sverige har länge stött fredsprocessen i Sri Lanka, dels genom bistånd och dels genom deltagande i övervakningsstyrkan Sri Lanka Monitoring Mission (SLMM). Sverige har även aktivt bidragit till att ge den allvarliga situationen i Sri Lanka uppmärksamhet inom FN:s nybildade råd för mänskliga rättigheter. Sverige och det internationella samfundet har också reagerat på den humanitära kris som är en följd av den militära konflikten.

Det svenska biståndet har de senaste åren fokuserat på stöd till det civila samhällets organisationer och rättssystemets institutioner för att stärka förutsättningarna för fred, demokrati och respekt för de mänskliga rättigheterna. Detta inkluderar bland annat stöd till mekanismer för ökat skydd för utsatta aktörer inom det civila samhället såsom till exempel journalister. Resurser har också lagts på återuppbyggnad efter tsunamin.

Efter noggranna överväganden beslutade EU i maj 2006 att lista den tamilska organisationen LTTE, (Liberation Tigers of Tamil Eelam) som en terroristorganisation. Sverige lämnade SLMM i augusti 2006 efter att LTTE meddelat att de inte längre kunde betrakta EU-ländernas observatörer som opartiska. Regeringen stöder Norges fortsatta fredsinitiativ och står berett att överväga att åter sända observatörer till SLMM om omständigheterna så tillåter.

SLMM har i samtal med de båda parterna betonat vikten av att respektera vapenvilan från 2002. I oktober 2006 hölls fredssamtal i Genève mellan Sri Lankas regering och LTTE. Samtalen genomfördes emellertid med begränsade resultat och något datum för ett nästa möte bestämdes inte.

Det finns ingen militär lösning på konflikten och det är högst angeläget att både regeringen och LTTE avstår från våld. Även om det största ansvaret vilar på parterna att själva nå ett slut på konflikten kommer Sverige tillsammans med de nordiska länderna och genom EU att fortsätta ansträngningarna att förmå parterna att återgå till förhandlingsbordet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.