Fred och säkerhet i Kongo

Skriftlig fråga 2008/09:546 av Wigström i Göteborg, Cecilia (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-01-29
Anmäld
2009-01-29
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2009-02-12
Besvarad
2009-02-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 29 januari

Fråga

2008/09:546 Fred och säkerhet i Kongo

av Cecilia Wigström i Göteborg (fp)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Efter flera år av krig i Kongo har man påbörjat ett tungt arbete med att bygga upp ett fungerande land. Dessvärre har konflikten i östra delen av landet förblivit olöst och under 2008 blossade konflikten upp på nytt i Kivuprovinsen. Särskilt illa är det för civilbefolkningen och framför allt för de kvinnor, flickor och barn som våldtas och utnyttjas.

Sverige har en tradition av att stödja Kongo, med både bistånd och trupp. Genom omläggningen av vår biståndspolitik ökar Sveriges bistånd till Kongo ytterligare. Om detta bistånd ska lyckas nå fram behövs säkerhet. Bistånd och FN-soldater är en förutsättning för en positiv utveckling, i synnerhet för en fungerande rättsstat så att övergreppen på civilbefolkningen får ett slut. FN:s säkerhetsråd har nyligen beslutat att skicka en förstärkning på 3 000 fler män och kvinnor till den fredsbevarande styrkan i Kongo och generalsekreterare Ban Ki-Moon har särskilt bett EU att ställa upp.

Vilka åtgärder avser utrikesministern att vidta för att bidra till fred och säkerhet för civilbefolkningen i östra delarna av Kongo?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:546 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 12 februari

Svar på fråga

2008/09:546 Fred och säkerhet i Kongo

Utrikesminister Carl Bildt

Cecilia Wigström i Göteborg har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att bidra till fred och säkerhet för civilbefolkningen i östra delarna av Kongo.

Jag delar Cecilia Wigströms oro för civilbefolkningen i östra delarna av Demokratiska republiken Kongo. Det stora antalet internflyktingar, ett resultat av den senaste tidens oroligheter, riskerar att ytterligare öka om inte säkerheten förbättras och stabilitet skapas. Sverige följer utvecklingen i Demokratiska republiken Kongo nära och arbetar tillsammans med EU för ökat regionalt och internationellt engagemang och dialog. EU:s sändebud för Stora sjöregionen och regeringens särskilda rådgivare för Stora sjöregionen deltar aktivt i fredsprocesserna i regionen.

Precis som Cecilia Wigström uttrycker i sin fråga är säkerhet en grundläggande förutsättning för utveckling och biståndssamarbete. Givet den mycket svåra situationen inriktas emellertid insatserna i nuläget främst på att säkra de humanitära organisationernas tillträde till internflyktingläger och byar, att stabilisera situationen och att flyktingar kan återvända hem. Sverige är en av de största humanitära givarna till Kongo och bidrog under 2008, bilateralt och via multilaterala kanaler, med ca 288 miljoner svenska kronor. Av dessa utbetalades ca 60 miljoner under december 2008 med anledning av den allvarligt försämrade situationen i Nord-Kivu. Hittills i år har Sverige bidragit med 35 miljoner kronor. De svenska humanitära insatserna har gått till livsnödvändiga sektorer som bland annat primärhälsovård, åtgärder mot sexuellt våld, vatten och sanitet, nutrition, hygien, skolgång samt minhantering. Sådana humanitära insatser bidrar också till att skapa säkerhet och stabilitet. Sverige har beredskap att svara upp mot ytterligare humanitära behov om situationen skulle påkalla det. Även EU och övriga medlemsländer ger ett mycket stort humanitärt bidrag till Kongo.

Utöver det humanitära stödet har Sverige under 2008 också bidragit till FN:s stabiliseringsplan för östra DRK som syftar till att öka stabiliteten och säkerheten i Kivuprovinserna. Detta stöd uppgår till drygt 69 miljoner kronor och fokuserar främst på insatser för att stödja ansträngningarna att bygga upp en kompetent poliskår som ska finnas närvarande också utanför provinshuvudstäderna Goma och Bukavu, rehabilitering av vägar av strategisk vikt för säkerheten samt insatser till stöd för genomförande av FN:s säkerhetsrådresolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet.

Sverige stöder också aktivt, dels bilateralt, dels inom ramen för olika EU-insatser, ansträngningarna att reformera försvar, polis och rättsväsen i Demokratiska republiken Kongo i syfte att främja varaktig fred och stabilitet i landet samt för att främja demokrati och mänskliga rättigheter.

Sida har av regeringen fått i uppdrag att ta fram en ny strategi för utvecklingssamarbetet med Demokratiska republiken Kongo med fokus på bland annat mänskliga rättigheter och demokratisk samhällsstyrning, liksom insatser som främjar en fredlig utveckling och försoning. Regeringen lägger ett särskilt fokus på kvinnors roll i frågor som rör fred, säkerhet och utveckling.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.