Framtidens polisutbildning

Skriftlig fråga 2015/16:481 av Roger Haddad (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2015-12-11
Överlämnad
2015-12-12
Anmäld
2015-12-14
Sista svarsdatum
2015-12-28
Svarsdatum
2016-01-08
Besvarad
2016-01-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Polisens kompetensförsörjning har diskuterats i många år. I takt med pensionsavgångarna krävs nyrekrytering. Jämfört med andra utbildningar anses polisutbildningen fortfarande vara attraktiv, vilket är mycket positivt.

Regeringen tillsatte i våras en utredning som ska se över framtidens polisutbildning. En parlamentarisk referensgrupp ska biträda regeringen i utredningen. Regeringens utredare har tydligt meddelat att uppdraget inte handlar om att undersöka huruvida polisutbildningen ska akademiseras och bli längre än dagens två och ett halvt år, utan snarare hur en akademisering ska kunna realiseras.

Eftersom det har funnits olika politiska uppfattningar gällande inriktningen på polisutbildningen vill jag, med anledning av utredarens uppfattning om sitt uppdrag, ställa följande fråga till statsrådet Anders Ygeman:

 

När beslutade regeringen att polisutbildningen ska bli akademisk?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:481 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Dnr Ju2015/09759

Justitiedepartementet

Inrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:481 av Roger Haddad (L) Framtidens polisutbildning

Roger Haddad har frågat mig när regeringen beslutade att polisutbildningen skulle bli akademisk.

Regeringen beslutade den 19 mars 2015 att ge en särskild utredare i uppdrag att förseslå hur grundutbildningen till polisman ska kunna omformas till en högskoleutbildning. En parlamentarisk referensgrupp tillsattes också, där Roger Haddad ingår.

Betänkandet ska enligt direktiven överlämnas till regeringen senast den 15 april 2016. Utredaren ska presentera förslag på hur den grundläggande utbildningen till polisman kan omformas till en högskoleutbildning. Bland annat ingår det att utforma förslag till en examensbeskrivning för den examen som den föreslagna utbildningen ska leda fram till, klargöra hur vetenskaplig grund ska kunna säkerställas i utbildningen, föreslå regler för tillträde m.m. samt utarbeta nödvändiga författningsförslag och bedöma och beskriva de ekonomiska konsekvenserna av de alternativ som utredaren föreslår.

När utredningen har presenterat sitt betänkande och det har remitterats, kommer förslaget att beredas och regeringens förslag för framtidens polisutbildning att formuleras.

Stockholm den 8 januari 2016

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.