Till innehåll på sidan

framtidens arbetsmarknad för arbetshandikappade

Skriftlig fråga 1997/98:172 av Fransson, Sonja (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1997-11-24
Anmäld
1997-12-01
Besvarad
1997-12-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:172 av Sonja Fransson (s) till arbetsmarknadsministern om framtidens arbetsmarknad för arbetshandikappade

Under hela 1990-talet har vi levt med en extremt hög arbetslöshet. En sådan situation får negativa följder för de flesta människor, men för dem som har ett arbetshandikapp är det särskilt svårt. Den nyligen framlagda SCB-rapporten visade på en arbetslöshet på nära 50 % för de arbetshandikappade.

Vi vet att för den som har ett arbetshandikapp är det alltid svårt att få ett arbete men särskilt svårt under 1990-talet. Under denna tid har arbetsmarknaden kraftigt förändrats, många jobb som tidigare var möjliga att få för den som har ett arbetshandikapp har försvunnit. Det har naturligtvis också tillkommit nya arbeten, men i hur stor utsträckning kommer de jobben de arbetshandikappade till del? Det skulle vara intressant att veta hur arbetsmarknaden ser ut för arbetshandikappade i framtiden, vilka jobb tillkommer och hur får arbetshandikappade sin del av de nya jobben?

Min fråga till arbetsmarknadsministern är därför:

Är ministern beredd att tillsätta en utredning som tar fram uppgifter om framtidens arbetsmarknad för arbetshandikappade?

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:172 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:172 om framtidens arbetsmarknad för arbetshandikappade och 173 om arbetshandikappade
    Arbetsmarknadsminister Margareta Winberg

Sonja Fransson har ställt två frågor som berör funktionshindrade och arbetsmarknaden.

Dels frågar Sonja Fransson om jag är beredd att tillsätta en utredning som tar fram uppgifter om framtidens arbetsmarknad för arbetshandikappade. Jag vill först säga att regeringen verkligen har uppmärksammat de funktionshindrades situation på arbetsmarknaden. Vi ställer en rad olika krav på Arbetsmarknadsverket vad gäller att tillgodose arbetshandikappade. T.ex. har det skett en fyrdubbling av samtliga sökanden inskrivna på arbetsförmedlingar, arbetsmarknadsinstitut och i konjunkturberoende åtgärder. Antalet arbetshandikappade har endast fördubblats. Till detta finns delvis förklaringar som t.ex. att många funktionshindrade lämnar arbetskraften i en lågkonjunktur, att det inom handikappgrupperna finns en mycket stor dold arbetslöshet osv. Men vi tror också att de ansträngningar som gjorts ändå har medverkat till att arbetshandikappades arbetslöshet inte har ökat ytterligare. De arbetshandikappades andel av de konjunkturberoende åtgärderna i förhållande till deras andel av de arbetslösa har ökat högst väsentligt under 90-talet. Faktum kvarstår dock, arbetslösheten är mycket stor bland de funktionshindrade. Jag tycker därför att Sonja Fransson pekar på ett angeläget behov och jag överväger att se över arbetsmarknaden för funktionhindrade.

Dels frågar Sonja Fransson också om jag är beredd att tillsätta en utredning när det gäller de arbetshandikappades deltagande i arbetsmarknadspolitiska åtgärder.

I hög grad handlar denna fråga om den fördelningspolitiska delen av arbetsmarknadspolitiken. För mig är den mycket angelägen och regeringen följer ständigt utfallet av de olika åtgärderna för arbetshandikappade via AMS statistik. Som jag ser det kan det också vara av vikt att göra en bredare analys av effekterna av de olika arbetsmarknadspolitiska insatserna för arbetshandikappade. En sådan analys bör lämpligen ligga till grund för ovanstående utredning.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.