Framtiden för polisutbildningen i Umeå

Skriftlig fråga 2017/18:773 av Roger Haddad (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2018-02-12
Överlämnad
2018-02-13
Anmäld
2018-02-14
Sista svarsdatum
2018-02-21
Svarsdatum
2018-02-28
Besvarad
2018-02-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Nyligen presenterades ytterligare statistik kring antagningen till landets polisutbildningar, däribland Umeå. Återigen kan det konstateras att ungefär hälften av platserna står tomma vid polisutbildningen i Umeå. Summerar vi alla tomma platser i landet visar det också på problemet att de inte fylls, trots tusentals sökande. Liberalerna motsätter sig sänkta krav men kräver en översyn av antagningsprocessen, inte minst den administrativa delen och kapaciteten för prövningar.

Eftersom regeringen samtidigt lovat att utöka antalet platser på fler orter, till höga kostnader och med stora investeringar som tillkommer när man ska driva polisutbildning, blir frågan om Umeå aktuell. Med allt färre studenter och med befintliga kostnader blir det konsekvenser för Polismyndighetens ekonomi – i synnerhet om regeringen går vidare med förslag om ytterligare två polisutbildningsorter.

Min fråga till justitie- och inrikesminister Morgan Johansson är:

 

Har regeringen gjort en konsekvensanalys av sitt beslut om fler polishögskolor, och kommer polisutbildningen i Umeå att finnas kvar?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:773 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)



Ju2017/01054

/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och inrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:773 av Roger Haddad (L) Framtiden för polisutbildningen i Umeå


Roger Haddad har frågat mig om regeringen har gjort en konsekvensanalys av beslutet om fler polishögskolor samt om polisutbildningen i Umeå kommer att finnas kvar.

Till att börja med vill jag erinra om att det i dagsläget utbildas dubbelt så många poliser som under den moderatledda regeringens sista år vid makten. Det senaste årets antagningsnivå är den högsta i Umeå sedan 2008. Mer behöver dock göras. Antagningsprocessen behöver trimmas för att få in ännu fler studerande på polisutbildningen.

Därför beslutade regeringen förra året att ge Polismyndigheten i uppdrag att effektivisera antagningsprocessen till polisutbildningen. I november delredovisades flera intressanta förslag varav några redan har realiserats. Polismyndigheten bekostar exempelvis från och med i år resa och logi för att locka fler att komma till prövningen till polisutbildningen, men mer finns att göra. Uppdraget ska redovisas till regeringen den 23 maj.

Därutöver har Totalförsvarets rekryteringsmyndighet under det senaste året ökat prövningskapaciteten. Ambitionen är att samtliga behöriga sökande till polisutbildningen ska kunna prövas innevarande år.

Regeringen har även beslutat om att starta en ny polisutbildning vid Malmö universitet. Den höga befolkningstätheten i södra delen av Sverige talar för att intresset för och inflödet till polisutbildningen kommer att öka ännu mer. Fler antagna till polisutbildningen kommer säkerligen även Umeå att dra nytta av.

Det finns inga planer på att lägga ner polisutbildningen i Umeå. Fler polisutbildningsorter innebär fler poliser och det är en avgörande komponent för ett tryggare och säkrare samhälle.

Stockholm den 28 februari 2018


Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.