framtiden för odlingslandskapet

Skriftlig fråga 2004/05:1603 av Ericson, Lars-Ivar (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-05-12
Anmäld
2005-05-12
Besvarad
2005-05-18
Svar anmält
2005-05-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 maj

Fråga 2004/05:1603

av Lars-Ivar Ericson (c) till jordbruksminister Ann-Christin Nykvist om framtiden för odlingslandskapet

Naturvårdsverket har tillsammans med några andra myndigheter studerat vilka miljöeffekter EU:s gemensamma jordbrukspolitik fått för det svenska odlingslandskapet. Resultatet är oroväckande för den negativa trenden med minskning för de flesta marktyper fortsätter. Totalt sett så håller landskapet på att växa igen i de undersökta 20 referensområdena. Rapporten visar även att lador, stallar och ängslador runtom i landet förfaller, vilket gör att stora kulturella värden som ger karaktär åt landskapet håller på att försvinna

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till ministern:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att trygga framtiden för odlingslandskapet?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1603 besvarad av

den 18 maj

Svar på fråga 2004/05:1603 om framtiden för odlingslandskapet

Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist

Lars-Ivar Ericson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att trygga framtiden för odlingslandskapet. Det är en mycket viktig fråga som har hög prioritet i många olika processer inom det jordbrukspolitiska området. Låt mig nämna några konkreta exempel på detta.

När regeringen beslutade hur den senaste reformen av EU:s jordbrukspolitik skulle genomföras i Sverige var frågan om bevarandet och skötseln av odlingslandskapet en av de allra viktigaste frågorna. Därför valde vi att genomföra reformen på ett sådant sätt att hävden av betesmarker stimuleras. Detta sker genom att så kallade stödrättigheter fördelas på all jordbruksmark samtidigt som ett villkor för att få del av stödet är att både betesmarker och annan jordbruksmark bevaras och sköts. I samband med reformen förstärktes också det svenska miljö- och landsbygdsprogrammet med 400 miljoner kronor årligen, pengar som bland annat används för att höja miljöersättningen för skötsel av betesmarker och slåtterängar och för en höjning av det så kallade LFA-stödet i de mindre gynnade områdena.

Inom ramen för det svenska miljö- och landsbygdsprogrammet satsas sedan flera år stora belopp för att bevara odlingslandskapets natur- och kulturmiljövärden. Miljöersättningar för bevarande av ett öppet och varierat odlingslandskap liksom för skötsel av betesmarker och slåtterängar och värdefulla landskapselement är bara några exempel på de omfattande satsningar som genomförs inom detta område. Utvärderingen av programmet efter halva programperioden visar också att åtgärderna har varit mycket framgångsrika och att stora natur- och kulturmiljövärden därigenom har kunnat bevaras. Detta målmedvetna arbete understryker den stora vikt som regeringen fäster vid frågan om bevarandet av det svenska odlingslandskapet.

Inom Regeringskansliet pågår nu arbetet med att förbereda ett nytt landsbygdsprogram som planeras träda i kraft 2007. I den processen samarbetar vi med en mängd myndigheter, organisationer och andra landsbygdsintressenter. Jag kan försäkra Lars-Ivar Ericson att frågan om det svenska odlingslandskapets framtid kommer att vara en av de frågor som står i centrum även i detta arbete.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.