Framtiden för Frösö behandlingshem

Skriftlig fråga 2008/09:930 av Andnor, Berit (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-05-13
Anmäld
2009-05-13
Besvarad
2009-05-20
Svar anmält
2009-05-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 maj

Fråga

2008/09:930 Framtiden för Frösö behandlingshem

av Berit Andnor (s)

till socialminister Göran Hägglund (kd)

Frösö behandlingshem har 19 platser för tvångsintagna män med alkohol‑, narkotika- eller blandmissbruk från hela landet. Hemmet är en av fyra institutioner som har specialinriktad vård mot klienter som ofta är våldsbenägna och har tungt missbruk, kriminalitet och psykiska problem i bakgrunden.

Nu har Statens institutionsstyrelse (Sis) meddelat att behandlingshemmet läggs ned av kostnadsskäl, trots att de tunga missbrukarna har blivit fler. Inga som helst analyser har gjorts över konsekvenser, kostnader och alternativa besparingsåtgärder.

Nedläggningen drabbar drygt 50 anställda på orten, men också patienterna och missbrukarvården både i Jämtlands län och i övriga landet. Frösö behandlingshem har varje år 16 praktikanter från sjuksköterskelinjen på Mittuniversitetet. Universitetet har också en tvåårig utbildning, Menthal Health Education 120 poäng, som Kriminalvården och Sis har tagit fram för yrken inom missbrukarvården.

Konsekvenserna blir kännbara också för socionomutbildningen på Mittuniversitetet. Över tid har den haft ett bra samarbete med Frösön och många studerande har fått sin praktik på nära håll från utbildningen. Även Birka folkhögskola, som utbildar behandlingsassistenter, mister sin samarbetspartner och kommer troligen på sikt att få svårt att fylla sin utbildningslinje med elever om Frösön försvinner.

Avser socialministern att vidta några åtgärder för att nedläggning av Frösö behandlingshem inte ska ske och missbrukarvården i landet inte försämras?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:930 besvarad av Statsrådet Maria Larsson

den 20 maj

Svar på fråga

2008/09:930 Framtiden för Frösö behandlingshem

Statsrådet Maria Larsson

Berit Andnor har frågat socialministern om han avser vidta åtgärder för att nedläggningen av Frösö behandlingshem inte ska ske och missbrukarvården i landet inte försämras. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Statens institutionsstyrelse (Sis) bedriver missbrukarvård enligt lagen (1988:870) om vård av missbrukare i vissa fall (LVM). Sis har ansvar för planering, ledning och drift av LVM-hemmen. Myndigheten lyder också under det generella kravet på att myndigheters verksamheter ska bedrivas effektivt och att de ska hushålla väl med statens medel. Mot bakgrund av vikande efterfrågan på LVM-vård har det uppstått ett överskott på platser vid Sis LVM-hem. Myndigheten är därför tvungen att se över verksamheten och anpassa den efter den minskade efterfrågan. Angående Frösö behandlingshem är beslut ännu inte taget i frågan men jag har fullt förtroende för att Sis bäst kan bedöma var, hur många och vilka typer av platser som de behöver inom LVM-vården för att möta efterfrågan från kommunerna.

Det är beklagligt när väl fungerande verksamhet läggs ned och engagerad personal tvingas gå. Regeringen har vidtagit åtgärder för att vården vid Sis ska utgöra en del av en väl fungerande vårdkedja som bygger på en överenskommelse mellan klienten, socialtjänsten och institutionen. Sis har också genom bland annat regionala konferenser vidtagit åtgärder för att sprida sina goda erfarenheter av vårdkedjor. Inom missbrukarvården har satsningen, Ett kontrakt för livet, uppvisat goda resultat och regeringen har beslutat om en förlängning som bland annat innehåller en subvention till placerade kommuner om totalt 30 miljoner kronor under 2009.

Regeringen fattade under föregående år beslut om en strategi för utveckling av missbrukar- och beroendevården som sträcker sig fram till och med 2010. Regeringen bedömer att de insatser som ingår i strategin sammantaget kommer att bidra till att uppnå strategins målsättningar om förbättrad kvalitet, ökad likvärdighet samt ökad tillgång till insatser för grupper som har svårt att få sina vårdbehov tillgodosedda.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.