Till innehåll på sidan

Framtida lufttankningskapacitet för utbildning, övning och insats

Skriftlig fråga 2007/08:1103 av Widman, Allan (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-04-16
Anmäld
2008-04-16
Besvarad
2008-04-23
Svar anmält
2008-04-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 april

Fråga

2007/08:1103 Framtida lufttankningskapacitet för utbildning, övning och insats

av Allan Widman (fp)

till försvarsminister Sten Tolgfors (m)

Staten investerar i att ensa Gripenflottan. Genom att alla svenska stridsflygplan är av samma och den allra modernaste typen (JAS 39 C/D) så kan allihop delta i internationella insatser inklusive att tankas i luften.

Flygvapnet har de senaste åren prövat lufttankning med brittiskt, franskt respektive sydafrikanskt jetdrivet lufttankningsflygplan som givare av bränslet i luften. Också ett svenskt turbopropdrivet flygplan av typ Hercules (Tp 84) har förberetts för lufttankning. För att stödja en svensk Gripeninsats inom till exempel ISAF i Afghanistan krävs emellertid av bland annat räckviddsskäl jetdriven lufttankningskapacitet.

De lufttankningsflottor som finns runt omkring i världen är mycket hårt utnyttjade och åldersstigna och håller därför på att omsättas. Storbritannien gör det genom en affär med offentlig-privat samverkan. De framtida brittiska lufttankningsflygplanen ska när de inte behöver ianspråktas för brittiska behov kunna hyras ut till andra inklusive den civila transportmarknaden.

Vad avser försvarsministern att vidta för åtgärder så att Sverige kan tillförsäkras sådan lufttankningskapacitet som krävs för en internationell insats med Gripen?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1103 besvarad av Försvarsminister Sten Tolgfors

den 23 april

Svar på fråga

2007/08:1103 Framtida lufttankningskapacitet för utbildning, övning och insats

Försvarsminister Sten Tolgfors

Allan Widman har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder så att Sverige kan tillförsäkras sådan lufttankningskapacitet som krävs för en internationell insats med Gripen.

Kapacitet till lufttankning är viktigt för att möjliggöra ökad operativ räckvidd och uthållighet vilket är en fördel bland annat vid internationella insatser. Utmaningen överlag vad gäller lufttankningsförmågan är dock att den samlade internationella tillgången på tankerflygplan är knapp och eftertraktad. Endast ett fåtal länder har i dag egna tankerflygplan. Övriga länder är således beroende av dessa länders resurser för att kunna tillgodose sina behov av lufttankning.

Det svenska försvaret vidtar olika åtgärder för att öka vår tillgång till denna förmåga. Åtgärderna sker dels nationellt dels internationellt. Det kan exempelvis ske genom bilaterala avtal och avtal med kommersiella aktörer. Även den så kallade Gripen User Group kan ses som en möjlighet till att samverka och dela på kostnader för tankerflygplan.

Sverige är också part till ett internationellt forum, Atares, (Air Transport and Air Refuelling Exchange of Services Technical Arrangement), där länder kan utbyta tjänster med varandra, till exempel genom att Sverige bidrar med tranportflygningar och får tillgång till tankerflygplan i utbyte.

På nationell nivå pågår en process som inkluderar certifiering för att ett transportflygplan C-130 Hercules (TP 84) ska kunna användas som lufttankningsplattform. Detta flygplan ska i första hand ses som en utbildningsplattform att utbilda våra piloter på.

Därutöver har certifiering genomförts genom samarbete med bland annat Frankrike efter utförda lufttankningsprov.

Inriktningen i nuläget är att Försvarsmakten tillser att de piloter som utgör det stridsflygförband som står i internationell beredskap under 2009 har fått utbildning med mera.

Som svar på Allan Widmans fråga är diverse åtgärder vidtagna och fler planerade för att öka det militära försvarets förmåga till lufttankning.

Intressenter

Frågeställare

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.