fraktkostnaderna till och från Gotland

Skriftlig fråga 2000/01:247 av Virgin, Lilian (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-11-17
Anmäld
2000-11-21
Besvarad
2000-11-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 november

Fråga 2000/01:247

av Lilian Virgin (s) till näringsminister Björn Rosengren om fraktkostnaderna till och från Gotland

Ett fungerande transportsystem som ger konkurrensneutrala villkor för näringslivet är en förutsättning för tillväxt och utveckling på Gotland. Fraktstödets utformning och konkurrensneutrala villkor är den faktor som betyder mest både för de befintliga företagen och för att nya företag ska etableras på Gotland. Därför är den fördyring av transportkostnaderna som är följden av den påbörjade nedtrappningen av Gotlandstillägget så oroväckande. Det är nu angeläget med ett snabbt beslut i fråga om fraktkostnaderna. Lösningen kan bli den förhandlingsmodell som har föreslagits av Rikstrafiken och Sjöfartsverket och som också förordas av företrädare för det lokala näringslivet. Förslaget har nu remissbehandlats. Remissvaren skulle lämnas senast den 2 oktober.

Jag vill därför fråga:

Vilka åtgärder avser näringsministern att vidta när det gäller fraktkostnaderna till och från Gotland?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:247 besvarad av

den 23 november

Svar på fråga 2000/01:247 om fraktkostnaderna till och från Gotland

Näringsminister Björn Rosengren

Lilian Virgin har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta när det gäller fraktkostnaderna till och från Gotland.

Först vill jag betona att jag delar Lilian Virgins uppfattning att ett fungerande transportsystem där den geografiska nackdelen neutraliseras så långt det är möjligt är av största betydelse för utveckling och tillväxt på Gotland.

Det första steget i avvecklingen av Gotlandstillägget som beslutades av riksdagen medförde att fraktkostnaderna steg, vilket i sin tur har medfört negativa konsekvenser för Gotland. Därför har regeringen i budgetpropositionen för år 2001 föreslagit att Gotlandstillägget tills vidare ska vara kvar.

I Sjöfartsverkets och Rikstrafikens rapport om en separering av gods- och persontrafiken föreslås bl.a. att en förhandlingsman ska tillsättas för att genom förhandlingar söka nå en långsiktigt hållbar totallösning för Gotlandstrafiken. Många remissinstanser stöder detta förslag. Jag anser att detta är ett intressant förslag som är värt att studera närmare. I rapporten konstateras även att det krävs ytterligare analyser för att kunna göra ett mer långtgående ställningstagande, vilket stöds av flertalet av remissinstanserna.

Det pågår för närvarande ett arbete inom Näringsdepartementet om hur förslagen i Sjöfartsverkets och Rikstrafikens rapport samt de inkomna remissvaren kan sammanvägas och frågan drivas vidare. En huvudinriktning i detta arbete är att överväga möjligheterna att tillsätta en utredare/förhandlingsman som dels ska analysera utestående frågor och dels genom förhandlingar söka nå en totallösning för färjetrafiken till och från Gotland.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.