Till innehåll på sidan

Fossilfri fartygsflotta hos Kustbevakningen

Skriftlig fråga 2021/22:518 av Caroline Nordengrip (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-12-08
Överlämnad
2021-12-08
Anmäld
2021-12-09
Svarsdatum
2021-12-15
Sista svarsdatum
2021-12-15
Besvarad
2021-12-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Kustbevakningens har tre huvuduppdrag, räddningstjänst, sjöövervakning och krisberedskap. Kustbevakningen har dock även internationella uppgifter, exempelvis den europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån (Frontex).

Eftersom Kustbevakningen är en flexibel myndighet med många olika plattformar utgör myndigheten en viktig resurs inom totalförsvaret. Myndigheten ingår i både det civila och det militära försvaret. Detta regleras i förordningen (1982:314) om utnyttjande av Kustbevakningen inom Försvarsmakten.

Beträffande det civila försvaret ingår Kustbevakningen med särskilt uppdrag i samverkansområdena skydd, undsättning, vård och farliga ämnen. För det civila försvaret ansvarar Energimyndigheten för att det finns bränslereserver för samhället i 90 dagar. Där har totalförsvarsplaneringen ännu inte tagit tag i frågan och processerna kring lagring av hållbara drivmedel.

När det gäller det militära försvaret innebär förordningen i korthet att personal och materiel ur Kustbevakningen i en krigssituation ska användas inom Försvarsmakten för övervakning, transporter och andra uppgifter, enligt närmare överenskommelse mellan myndigheterna. Med tanke på detta är det av stor vikt att Kustbevakningen inom ramen för uppdraget beaktar Försvarsmaktens behov. Det är även av stor vikt att Kustbevakningen kan använda de av Försvarsmakten tillhandahålla drivmedlen i en krigssituation.

Kustbevakningen har fått i uppdrag att analysera och presentera en strategi för hur myndighetens fartygsflotta skulle kunna bli fossilfri; myndighetens växthusgasutsläpp ska minska med 70 procent till 2030, och den ska bli fossilfri samt halvera drivmedelsvolymen senast 2045. Förutom den svårberäknade kostnaden på 1 545 miljoner kronor skapas även en stor osäkerhet kring lagring och tillgänglighet av fossilfritt bränsle för fartygsflottan.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Kommer ministern att verka för att Kustbevakningen ska undantas kravet om att myndighetens fartygsflotta ska bli fossilfri?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:518 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)


Svar på fråga 2021/22:518 av Caroline Nordengrip (SD)
Fossilfri fartygsflotta hos Kustbevakningen

Caroline Nordengrip har frågat mig om jag kommer att verka för att Kustbevakningen ska undantas kravet om att myndighetens fartygsflotta ska bli fossilfri.

Regeringens ambition är att all statligt ägd sjöfart ska bli fossilfri. Kustbevakningen fick i april 2020 uppdrag att analysera och föreslå hur myndighetens båt- och fartygsflotta kan bli fossilfri. Uppdraget redovisades den 31 januari 2021. Kustbevakningen anger bland annat att myndigheten successivt behöver övergå till först biobränsle och därefter elektrobränsle. Utöver det behöver drivmedelsvolymerna på sikt halveras genom bl.a. energieffektivisering och ökad elektrifiering av fartygen. Tekniska modifieringar kommer att behöva genomföras för att möjliggöra t.ex. laddhybridlösningar. På befintliga fartyg kan mindre justeringar genomföras löpande men större förändringar kan endast genomföras vid halvtidsmodifieringar eller livstidsförlängningar av fartyg.

Kustbevakningens nuvarande inriktning bygger på vad som är tekniskt möjligt utifrån dagsläget och med de förutsättningar som Kustbevakningen har. Mot bakgrund av den snabba utvecklingen av ny teknik och kommande arbete inom totalförsvarsplaneringen bedömer Kustbevakningen att inriktningen bör uppdateras stegvis för att på sikt kunna nå upp till regeringens ambition med fossilfri flotta. Vid varje större investering i form av nybyggnation, halvtidsmodifiering eller livstidsförlängning följer av inriktningen att Kustbevakningen miljöanpassar sina fartyg utifrån vilken teknologi och bränsle som är tillgänglig och bäst passar myndighetens uppdrag generellt, inklusive dess roll inom totalförsvaret. När det gäller Kustbevakningens roll i det militära försvaret pågår ett nära samarbete mellan Försvarsmakten och Kustbevakningen.

Stockholm den 15 december 2021

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.