Förverkande av bilar

Skriftlig fråga 2005/06:260 av Eberstein, Susanne (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Anmäld
2005-10-28
Inlämnad
2005-10-28
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2005-11-09
Svar anmält
2005-11-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 oktober

Fråga 2005/06:260 av Susanne Eberstein (s) till justitieminister Thomas Bodström (s)

Förverkande av bilar

Möjligheten att använda förverkande utökades med de ändringar i 36 § brottsbalken som genomfördes tidigare i år, vilket är bra och nödvändigt för en god rättstillämpning.

Fordon som används som hjälpmedel vid brott eller som blir anmälda som stulna och betraktas som utbyte av brott kan i dag beslagtas av polisen och hållas i förvar. Ägaren har sedan under viss tidsfrist möjlighet att göra anspråk på fordonet. I vissa fall synes det vara mera lämpligt att ägaren inte ska få denna möjlighet. De fall jag tänker mig är då personer närmast sätter i system att låna ut skrotfärdiga bilar eller de fall då man låter dem bli ”stulna” och att fordonen används i brottsliga sammanhang. Det är viktigt att sätta stopp för detta notoriska beteende som närmast kan betraktas som medhjälp till brottslighet. En möjlighet är att låta polisen få befogenhet att kassera (oskadliggöra) bilar under ett visst värde som beslagtagits i samband med ett brott.

Detta är ett problem i bekämpandet av brottsligheten.

Därför undrar jag vad ministern avser att vidta för åtgärder för att förbättra förverkandereglerna så att brottsligheten kan bekämpas ytterligare.

Svar på skriftlig fråga 2005/06:260 besvarad av

den 9 november

Svar på fråga 2005/06:260 om förverkande av bilar

Justitieminister Thomas Bodström

Susanne Eberstein har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder för att förbättra förutsättningarna att bekämpa brott genom effektivare förverkanderegler.

När det gäller trafikbrottslighet finns redan i dag möjlighet att ta i beslag och förverka fordon om det behövs för att förebygga sådan brottslighet. I andra situationer kan beslag och förverkande aktualiseras när fordonet använts som hjälpmedel vid brott. Den sistnämnda möjligheten har, som Susanne Eberstein framhåller, utökats genom ändringarna av förverkandereglerna i 36 kap. brottsbalken som trädde i kraft den 1 juli 2005.

Jag delar Susanne Ebersteins uppfattning att det finns anledning att överväga om regelverket kan effektiviseras ytterligare. I Justitiedepartementet bereds därför ett förslag som syftar till att utvidga möjligheterna att ta i beslag och förverka fordon av lägre värde som använts vid trafikbrottslighet, även om fordonet tillhör någon annan än föraren. Förslaget grundar sig på promemorian Effektivare regler om förverkande av fordon vid trafikbrottslighet (Ds 2004:24). En lagrådsremiss planeras under 2006.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.