Till innehåll på sidan

Förtroendet för Skogsstyrelsens styrelse

Skriftlig fråga 2015/16:1475 av Jonas Jacobsson Gjörtler (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-08-01
Överlämnad
2016-08-02
Besvarad
2016-08-16
Sista svarsdatum
2016-08-16
Svarsdatum
2016-08-16
Anmäld
2016-08-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Nyligen entledigade landsbygdsministern Charlotta Riberdahl från utredningsuppdraget om skogsvårdslagstiftningen efter att hon ifrågasatt privat ägande av skog.

Det är bra att regeringen markerar. Äganderätten är grundlagsskyddad, och det är otroligt viktigt att personer som agerar på uppdrag av staten inte ifrågasätter den.

Därför är det ytterst problematiskt att regeringen själv bidragit till att skapa stor osäkerhet om inriktningen på skogspolitiken, dels genom att överhuvudtaget tillsätta den ovannämnda utredningen, dels genom att tillsätta ledamöter i Skogsstyrelsens styrelse vars omdöme och lämplighet för uppdraget kan ifrågasättas. Redan den 17 maj i år ifrågasatte jag det lämpliga i detta i en skriftlig fråga till statsrådet Bucht (fråga 2015/16:1228).

I sitt svar på frågan skrev statsrådet bland annat om styrelsens roll:

”En central uppgift är att verka för att landets skogar sköts på ett sådant sätt att de skogspolitiska målen och de miljökvalitetsmål som beslutats av riksdagen kan uppnås”, samt att styrelsen ”som lyder under regeringen, är viktiga redskap för att förverkliga regeringens politik”.

Efter entledigandet av Riberdahl skrev en av ledamöterna, Mikael Karlsson - tidigare ordförande för Naturskyddsföreningen - följande på Twitter:

”Käre Bucht, Riberdahl var klok som tänkte högt. Jag lär upprepa frågan. Tål du inte demokratisk debatt får du gå vidare med din lilla kvast.”

Karlssons inlägg är både uppnosigt och provocerande och synnerligen anmärkningsvärt för att komma från en person som alltså ska bidra till att uppnå regeringens mål. Han anser sig uppenbarligen ha rätt i rollen som styrelseledamot i en statlig styrelse att fortsätta driva uppfattningar som står i strid med uppdraget från regering och riksdag.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

Hur motiverar statsrådet att statsrådet och regeringen har fortsatt förtroende för samtliga ledamöter i Skogsstyrelsens styrelse, samtidigt som en av ledamöterna uppenbarligen aktivt driver samma uppfattningar om ifrågasättande av den grundlagsskyddade äganderätten som ledde till att en statlig utredare entledigades?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1475 besvarad av Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

Dnr N2016/05086/SK

Näringsdepartementet

Landsbygdsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1475 av Jonas Jacobsson Gjörtler (M) Förtroendet för Skogsstyrelsens styrelse

Jonas Jacobsson Gjörtler har återigen frågat mig hur jag motiverar att jag och regeringen har fortsatt förtroende för samtliga ledamöter i Skogs-styrelsens styrelse, samtidigt som en av ledamöterna, enligt Jonas Jacobsson Gjörtler, aktivt driver samma uppfattningar om ifrågasättande av den grundlagsskyddade äganderätten som ledde till att en statlig utredare entledigades.

Jag vill påminna om att myndighetsstyrning är en prioriterad fråga för regeringen och innefattar uppföljning av myndighetens verksamhet i dialog med myndighetens företrädare.

Styrelsen ska verka för att myndigheten uppfyller de mål som riksdag och regering satt upp med höga krav på demokrati, rättssäkerhet och effektivitet. Det ska betonas att Skogsstyrelsens styrelse, inför reger-ingen, är kollektivt ansvarig för myndighetens verksamhet. Ledamöterna i en myndighetsstyrelse ska i sitt styrelsearbete stå obundna av olika partsintressen och uteslutande företräda myndigheten och därmed i förlängningen regeringen. Att vara ledamot i en myndighetsstyrelse medför ett stort personligt ansvar. Ledamoten svarar inför regeringen för sina insatser och uppdraget kan många gånger vara både grannlaga och svårt. Det här kräver kompetens, saklighet, omdöme, integritet och engagemang.

Äganderätt av skog är grundlagsskyddad och inte ifrågasatt av regeringen. Inriktningen av skogspolitiken ligger fast.

Stockholm 11 augusti 2016

Sven-Erik Bucht

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.