förtidspensionering av ungdomar

Skriftlig fråga 1999/2000:121 av Heinemann, Kerstin (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-10-28
Anmäld
1999-11-02
Besvarad
1999-11-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 28 oktober

Fråga 1999/2000:121

av Kerstin Heinemann (fp) till statsrådet Ingela Thalén om förtidspensionering av ungdomar

I ungdomshandikapprörelsens gemensamma rapport Arbetsmarknad för unga med funktionshinder som baserar sig på en undersökning med svar från 946 ungdomar med funktionshinder i åldern 16@35 år, visar det sig att det är lika vanligt att vara förtidspensionerad som att ha ett hel- eller deltidsarbete. Det visar också att ca 45 % inte anser att de fått några som helst yrkesförberedande insatser i skolan.

Att 16-åringar i dag förtidspensioneras är helt orimligt.

Jag vill därför fråga socialförsäkringsministern om några åtgärder planeras för att förhindra utvecklingen att alltfler ungdomar förtidspensioneras.

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:121 besvarad av

den 3 november

Svar på fråga 1999/2000:121 om förtidspensionering av ungdomar

Statsrådet Ingela Thalén

Kerstin Heinemann har frågat mig om några åtgärder planeras för att förhindra utvecklingen att alltfler ungdomar förtidspensioneras.

Frågan har ställts med anledning av vad som redovisas i ungdomshandikapprörelsens gemensamma rapport Arbetsmarknad för unga med funktionshinder. Rapporten baseras på en undersökning med svar från närmare 1 000 ungdomar med funktionshinder i åldern 16@35 år. Enligt denna är det lika vanligt att vara förtidspensionerad som att ha hel- eller deltidsarbete. Vidare anges i rapporten att ca 45 % inte anser att de fått några som helst yrkesförberedande insatser i skolan. Kerstin Heinemann finner det helt orimligt att 16-åringar i dag förtidspensioneras.

Jag delar Kerstin Heinemanns uppfattning att det inte är rimligt att 16-åringar i dag förtidspensioneras. Över huvud taget anser jag att en grundläggande förutsättning för att förtidspension ska beviljas en försäkrad @ oavsett ålder @ är att alla möjligheter till försörjning genom eget arbete har uttömts.

Bl.a. mot den bakgrunden pågår inom Socialdepartementet ett arbete med att reformera systemet med förtidspension. En viktigt del i detta är hur det framtida systemet för ekonomisk ersättning till ungdomar vid långvarigt nedsatt arbetsförmåga ska utformas. Till grund för detta arbete ligger Förtidspensionsutredningens betänkande Unga i ohälsoförsäkringen (SOU 1998:106). I betänkandet @ som har remissbehandlats @ anges att 16-årsgränsen för förtidspension är otidsenlig och måste höjas varvid ingen ska bli förtidspensionerad före 30 års ålder. I stället föreslås bl.a. att antingen habiliteringspenning eller långtidssjukpenning ska lämnas från 19 år, varför åldersgränserna för vårdbidrag och handikappersättning måste konsekvensändras. Vissa frågor i betänkandet kräver dock ytterligare utredning och beredning innan det kan läggas till grund för en proposition till riksdagen. Enligt min bedömning bör detta kunna ske tidigast i slutet av år 2000.

Avslutningsvis vill jag framhålla att det inte enbart räcker med att vidta åtgärder som rör själva förmånssystemet för unga vid långvarigt nedsatt arbetsförmåga, utan att det krävs särskilda åtgärder inom främst områdena arbetsmarknad och utbildning för att motverka den otillfredsställande utveckling som beskrivs i rapporten.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.