Försvarsmaktens rekrytering

Skriftlig fråga 2016/17:384 av Jan R Andersson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-11-25
Överlämnad
2016-11-28
Anmäld
2016-11-29
Svarsdatum
2016-12-07
Sista svarsdatum
2016-12-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Rekryteringsmyndigheten planerar att i början av 2018 göra stora förändringar av sitt sätt att arbeta när de lägger ned sina kontor i Kristianstad och Göteborg. För att ersätta dessa startar de i stället en ny prövningsavdelning i Malmö. Detta påverkar ett antal av myndighetens anställda och också de personer som vill söka till den militära grundutbildningen. De tusentals tester av sökande som genomförts i Kristianstad och Göteborg ska nu hanteras på annat håll, och ett antal sökande får längre resor till närmaste prövningsavdelning.

Enligt uppgifter från Rekryteringsmyndighetens hemsida kommer myndigheten att behålla sina lokaler i Göteborg och Kristianstad åtminstone fram till sommaren 2017. Målet är att de nya lokalerna i Malmö ska vara i funktion 1 januari 2018. Det kommer alltså vara en tid av osäkerhet under kommande höst kring hur och var myndighetens arbete kommer att genomföras. Detta kan skapa osäkerhet både hos personal och de som söker utbildningar. Det är också oklart vad kostnaden blir när man startar upp en helt ny avdelning och väljer att göra det i en storstadsregion, där hyrorna generellt är höga.

I bred politisk enighet har flera partier kommit överens om att förstärka de svenska försvarsanslagen. Detta leder också till att man måste rekrytera ett ökat antal soldater och sjömän. För att klara behoven behöver man kunna rekrytera från hela landet. Att i ett sådant läge minska antalet rekryteringskontor är en riskabel strategi. Kristianstad har haft ett centralt läge för att rekrytera personer från södra och östra Götaland. Om det kontoret avvecklas riskerar också antalet sökande från området att minska. Likaså kan frånvaron av ett kontor i Göteborg leda till en minskad rekrytering från västra Sverige.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Vilka åtgärder avser försvarsministern att vidta för att säkerställa att Rekryteringsmyndigheten förbättrar sitt arbete med att rekrytera personer från hela Sverige och ha en aktiv närvaro även utanför Malmö och Stockholm? 

Svar på skriftlig fråga 2016/17:384 besvarad av Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

Dnr Fö2016/01540/MFU

Försvarsdepartementet

Försvarsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:384 av Jan R Andersson (M) Försvarsmaktens rekrytering

Jan R Andersson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa att Rekryteringsmyndigheten förbättrar sitt arbete med att rekrytera personer från hela Sverige och ha en aktiv närvaro även utanför Malmö och Stockholm.

Utgångspunkten är att beslut om lokalisering av en myndighets verksamhet beslutas av myndigheten. Rekryteringsmyndighetens omorganisation anges syfta till att ännu bättre kunna nyttja myndighetens resurser effektivt för att nå ut till personer från hela Sverige.

Regeringen kommer att fortsatt noga följa Rekryteringsmyndighetens arbete med att stödja Försvarsmakten i frågor som avser bemanning. Det är viktigt att vi har ett Sverige som håller ihop och därför förutsätter jag att försvarsmyndigheterna fortsatt anstränger sig för att säkerställa rekrytering från hela landet.

Stockholm den 7 december 2016

Peter Hultqvist

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.