Till innehåll på sidan

Försvarsmaktens dialog med havsvindkraftsintressenter

Skriftlig fråga 2023/24:586 av Adrian Magnusson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-02-08
Överlämnad
2024-02-09
Anmäld
2024-02-13
Svarsdatum
2024-02-21
Sista svarsdatum
2024-02-21
Besvarad
2024-02-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Försvarsminister Pål Jonson (M)

 

I regeringens regleringsbrev till Försvarsmakten år 2022 fanns följande skrivning: ”Försvarsmakten ska fortsätta att utveckla förmågan till tidig dialog och samverkan med relevanta myndigheter och organisationer i planerings- och prövningsprocesser för förnybar energiproduktion.” I regleringsbrevet för 2023 för samma myndighet var emellertid formuleringen borttagen av den då nytillträdda regeringen. Skrivningen finns inte heller med i regleringsbrevet för 2024.

Behovet av utökad energiproduktion är stort, och det finns omfattande planer för utbyggd produktion av vindkraft till havs. Av aktörer pekas dialogen med Försvarsmakten ibland ut som utmanande. Att regeringen valt att stryka uppdraget ur regleringsbrevet väcker därför frågor kring regeringens intresse av att låta Försvarsmakten hjälpa snarare än stjälpa arbetet med utbyggd förnybar energiproduktion.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga försvarsminister Pål Jonson följande:

 

Vilka är regeringens skäl bakom beslutet att stryka ovannämnda formulering ur regleringsbrevet till Försvarsmakten?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:586 besvarad av Försvarsminister Pål Jonson (M)

Svar på fråga 2023/24:586 Försvarsmaktens dialog med havsvindkraftsintressenter

till Försvarsminister Pål Jonson (M)

 

Svar på fråga 2023/24:586 av Adrian Magnusson (S)
Försvarsmaktens dialog med havsvindkraftsintressenter

Adrian Magnusson har frågat mig om regeringens skäl till att i regleringsbrevet för 2024 inte ge Försvarsmakten i uppdrag att fortsätta att utveckla förmågan till tidig dialog och samverkan med relevanta myndigheter och organisationer i planerings- och prövningsprocesser för förnybar energiproduktion.

Utbyggnaden av havsbaserad vindkraft behöver ske parallellt med uppbygganden av det militära försvaret. Det är av stor vikt att vi utifrån dessa, och flera andra, samhällsintressen hittar bästa möjliga användning av våra havsområden. Denna fråga är viktig för regeringen och det pågår flera arbeten både i Regeringskansliet och hos berörda myndigheter som syftar till att åstadkomma detta.

Försvarsmakten har vid flera tillfällen redovisat hur myndigheten arbetar med dialog och samverkan i planerings- och tillståndsprocesser och jag konstaterar att myndigheten lägger betydande tid och resurser på detta.

Det pågår för närvarande flera arbeten som syftar till förbättrade förutsättningar avseende utbyggnad av havbaserad vindkraft, däribland utredningen En ordnad prövning av havsbaserad vindkraft (KN 2023:01) och Havs- och vattenmyndighetens arbete med ändrade havsplaner. Försvarsmakten deltar aktivt i dessa arbeten.


Försvarsdepartementet för löpande dialog med Försvarsmakten avseende vikten av att så långt möjligt hitta lösningar för samexistens med energiintresset och jag ser i nuläget inget behov av ytterligare uppdrag till Försvarsmakten.

Stockholm den 21 februari 2024

 

 

 

Pål Jonson

 

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.