Försvarets arbete mot PFAS

Skriftlig fråga 2023/24:901 av Katarina Luhr (MP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-05-13
Överlämnad
2024-05-14
Anmäld
2024-05-15
Svarsdatum
2024-05-22
Sista svarsdatum
2024-05-22
Besvarad
2024-05-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Försvarsminister Pål Jonson (M)

 

PFAS är en giftig kemikalie som inte bryts ned utan som stannar i mark, i vatten och i våra kroppar, och PFAS hittas nu i marken på fler och fler ställen. PFAS hittas även i fisk, kräftor och svamp och i viltkött från exempelvis rådjur som lever nära brandövningsplatser. I vintras fastslog Mark- och miljööverdomstolen att de boende i Kallinge i Blekinge som förgiftats av Försvarsmaktens brandövningar med PFAS-innehållande brandskum som förorenat deras dricksvattentäkt har rätt till ersättning.

Större utsläpp av PFAS kommer ofta från statligt ägd verksamhet, och ett stort antal PFAS-förorenade platser har förorenats av Försvarsmaktens verksamhet. PFAS-föroreningar i marken riskerar att på sikt kunna läcka ut i närliggande vattendrag och därmed också riskera att förgifta djur och människor som dricker vattnet eller exempelvis äter fisk eller vilt som druckit eller levt nära vattnet. Principen om att förorenaren betalar innebär att det är den som orsakat förgiftningen som har ansvar och skyldighet att åtgärda och sanera dessa områden. Baserat på denna princip bör det också vara den som förorenat marken som ska betala skadeståndet till de personer som drabbats av förgiftning, såsom de numera rikskända PFAS-förgiftade Kallingeborna.

Med anledning av detta vill jag fråga försvarsminister Pål Jonson:

 

Avser ministern att initiera en dialog med Försvarsmakten angående frågan om skadestånd för utsläpp av Försvarsmakten i Kallinge och vilka generella åtgärder planerar ministern att vidta för att PFAS-förgiftad militär mark inte ska kunna förorena andra vattenområden i olika delar av landet?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:901 besvarad av Försvarsminister Pål Jonson (M)

Svar på fråga 2023/24:901 Försvarets arbete mot PFAS

till Försvarsminister Pål Jonson (M)

 

Svar på fråga 2023/24:901 av Katarina Luhr (MP)
Försvarets arbete mot PFAS

Katarina Luhr har frågat mig om jag avser att initiera en dialog med Försvarsmakten angående frågan om skadestånd för utsläpp av Försvarsmakten i Kallinge och vilka generella åtgärder jag planerar att vidta för att PFAS-förgiftad militär mark inte ska kunna förorena andra vattenområden i olika delar av landet.

Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel och en förutsättning för att kunna upprätthålla de grundläggande samhällsfunktionerna i vårt land. Regeringen ser mycket allvarligt på förorening av kemikalier, som till exempel PFAS, i vår miljö.

Frågan om ersättning med anledning av PFAS-föroreningar är i nuläget vare sig en fråga för mig som statsråd eller för regeringen, utan en fråga för den berörda myndigheten och eventuellt rättsväsendet.

Under lång tid har det inte funnits tekniska lösningar på marknaden för att efterbehandla PFAS, utöver kolfilterrening av förorenat vatten och förbränning av förorenade jordmassor. De PFAS-ämnen som redan finns i vår miljö är tyvärr långlivade och kommer att finnas i vår miljö under överskådlig tid, trots olika ansträngningar med sanering av mark och vatten.

Utifrån sin del av denna samhällsproblematik har Försvarsmakten tagit och fortsätter att ta det ansvar myndigheten har för sina miljöskulder.

Till exempel sker sedan ett antal år tillbaka Försvarsmaktens övningar av brand- och släckningsinsatser i princip uteslutande med vatten.

Under förra året bytte Flygvapnet släckskum till ett PFAS-fritt släckskum och har infört nya räddningsfordon som endast kommer att nyttja PFAS-fri brandsläckningsvätska.

Regeringen anser att det är viktigt att Försvarsmakten har en hög ambitionsnivå när det gäller att minimera miljöeffekterna av sin verksamhet. Försvarsmakten bedriver ett omfattande arbete i frågan om förorenad mark och har under de senaste åren lagt stora resurser på PFAS-utredningar och efterbehandlingar, ca 220 miljoner kronor sedan 2012. Jag kan konstatera att Försvarsmakten tar frågan på stort allvar och jag kommer fortsatt följa myndighetens arbete.

Stockholm den 22 maj 2024

 

 

 

Pål Jonson

 

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.