Till innehåll på sidan

förstärkning av polisens trafikövervakning

Skriftlig fråga 1998/99:808 av Svensson Smith, Karin (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-07-21
Anmäld
1999-07-27
Besvarad
1999-08-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:808 av Karin Svensson Smith (v) till näringsministern om förstärkning av polisens trafikövervakning

den 21 juli

 

En rad faktorer bidrar till trafikolyckorna i Sverige. De faktorer som omedelbart är enkla och billiga att förändra är: de höga hastigheterna, alkohol i trafiken, liten andel bilbältesanvändning, stor andel tung trafik på vägarna och för mycket trafik på vägarna.

Vägverket och NTF konstaterar att det effektivaste sättet att minska trafikdöden är en kraftigt utökad trafikövervakning. Detta skulle bl.a. leda till sänkta hastigheter, ökad bilbältesanvändning och färre alkoholpåverkade i trafiken. Sänkt medelhastighet på utvalda, lämpliga vägar är ingen stor förändring. En smärre hastighetssänkning med ca 10 km/h generellt skulle kunna betraktas som en fråga att följa de redan gällande trafikreglerna i praktiken. Genom ovanstående åtgärder skulle möjligheterna för nollvisionen, att ingen skall dö i trafiken öka på sikt och målet om högst 400 döda år 2000 kunna uppnås bättre.

För att klara den kraftigt ökade trafikövervakningen som är nödvändig för ökad trafiksäkerhet behöver trafikpolisen ökade resurser. Vänsterpartiet gör den preliminära bedömningen att 300-400 miljoner kronor kan överföras till polisen för år 2000 från Vägverket.

Min fråga till näringsministern är:

 

Är näringsministern beredd att förstärka polisens trafikövervakning med medel enligt ovanstående förslag?

 

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:808 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:808 om förstärkning av polisens trafikövervakning
    Näringsminister Björn Rosengren

den 12 augusti

 

Karin Svensson Smith har frågat mig om jag är beredd att förstärka polisens trafikövervakning genom att överföra 300-400 miljoner för år 2000 från Vägverkets resurser till polisen. Detta skulle leda till sänkta hastigheter, ökad bilbältesanvändning och färre alkoholpåverkade i trafiken.

I 11-punktsprogrammet för ökad trafiksäkerhet som jag presenterade i april redovisades angelägna åtgärder för att minska antalet döda och svårt skadade i trafiken. Trafikantens ansvar är en viktig del i arbetet med att öka säkerheten på våra vägar. Det är ett rimligt krav att gällande bestämmelser om hastighetsgränser, bältesanvändning, alkohol och droger respekteras och efterlevs. Jag delar alltså din uppfattning att trafikövervakningen bör öka, men det bör ske genom att befintliga resurser används på ett effektivare sätt. Diskussioner om detta pågår mellan Vägverket och Rikspolisstyrelsen. Exempelvis kan hastighetsöverträdelser övervakas kostnadseffektivt med hjälp av automatiska system och därmed kan polisen koncentrera sina resurser på att övervaka andra felbeteenden i trafiken. Erfarenheter från andra länder visar att automatisk hastighetsövervakning är ett mycket kostnadseffektivt sätt.

Ökad övervakning är endast en del i arbetet att nå nollvisionen. Framför allt måste vägarna bli säkrare. Vi måste alltså bygga om och bygga nytt så att vägarna tål de misstag trafikanterna ändå kommer att göra. Utmaningen är också här att hitta kostnadseffektiva åtgärder. Det uppdraget har nu Vägverket fått av regeringen.

Jag aviserade i 11-punktsprogrammet att regeringen avser att förstärka trafiksäkerhetsarbetet genom att omfördela 400 mkr årligen från Vägverkets anslag för administration och sektorsuppgifter till byggandet av säkrare vägar.

Jag anser därför att de önskemål du framför redan beaktas i vårt arbete med trafiksäkerheten.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.