förståndshandikappade på fängelse

Skriftlig fråga 2004/05:512 av Fransson, Sonja (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-12-03
Anmäld
2004-12-03
Besvarad
2004-12-08
Svar anmält
2004-12-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 3 december

Fråga 2004/05:512

av Sonja Fransson (s) till justitieminister Thomas Bodström om förståndshandikappade på fängelse

På en tidigare fråga jag ställt till ministern om förståndshandikappade som döms till fängelse svarar ministern bland annat att Psykansvarskommittén i sitt betänkande har förslag på hur man kan lösa problematiken för personer med psykiskt störda personer, personer med autism och förståndshandikapp - att de i vissa fall kan frikännas från ansvar och i andra fall kan få ett speciellt slutet boende.

Det här är bra förslag som behöver påskyndas för att verkställas i framtiden.

Ministern nämner dock inget i svaret om vad som händer med de personer som är förståndshandikappade och som i dag finns på våra fängelser. Att dessa personer inte har ett speciellt slutet boende strider mot FN:s minimiregler för fångar och måste åtgärdas omedelbart.

Vad avser ministern att göra med anledning av att personer med förståndshandikapp i dag finns på våra fängelser?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:512 besvarad av

den 8 december

Svar på fråga 2004/05:512 om förståndshandikappade på fängelse

Justitieminister Thomas Bodström

Sonja Fransson har frågat mig vad jag avser att göra med anledning av att det i dag finns personer med förståndshandikapp på våra fängelser.

Sonja Fransson har nyligen fått svar på en liknande fråga, där jag redogjorde för det arbete som pågår i Regeringskansliet med anledning av Psykansvarskommitténs betänkande. Jag nämnde också att det inom kriminalvården pågår ett arbete för att se över omhändertagandet av psykiskt störda i anstalt. Detta kommer även att komma intagna med förståndshandikapp till godo.

För alla intagna upprättas en individuell verkställighetsplan utifrån de behov den dömde har under verkställigheten och inför frigivningen. Det ger goda möjligheter att anpassa verkställigheten efter individuella behov. Inom ramen för verkställigheten är det möjligt att placera förståndshandikappade intagna i särskilt boende. Då förståndshandikappade intagna är mycket få skulle särskilda anstaltsavdelningar för dem i praktiken innebära isolering. Det är humanare och man tillgodoser bättre deras speciella behov genom att verkställigheten anpassas särskilt avseende exempelvis boende, sysselsättning och omvårdnad.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.