försöksdjur i undervisningen

Skriftlig fråga 2004/05:62 av de Pourbaix-Lundin, Marietta (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-09-29
Anmäld
2004-09-30
Besvarad
2004-10-06
Svar anmält
2004-10-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 29 september

Fråga 2004/05:62

av Marietta de Pourbaix-Lundin (m) till utbildningsminister Thomas Östros om försöksdjur i undervisningen

Miljö- och jordbruksutskottet har i två tidigare betänkanden, 2001/02:MJU7 och 2002/03:MJU8, avslagit motioner med förslag om att användningen av försöksdjur inom utbildningsväsendet med motiveringen att det pågår ett arbete inom Regeringskansliet med ett kommittédirektiv till en utredning som ska se över denna fråga. I det första betänkandet angav utskottet följande: "Utskottet, som i stort delar motionärernas synpunkter, förutsätter att kommittén kommer att inleda sitt arbete inom en nära framtid och att utredningen skall kunna redovisas snarast möjligt."

Användningen av försöksdjur inom utbildningsväsendet är central då det gäller arbetet med att begränsa den totala försöksdjursanvändningen. Det är därför viktigt att eleverna ges god kännedom om alternativa metoder och att försöksdjursanvändningen begränsas till ett absolut minimum. Det är också viktigt att elevernas möjlighet att få dispens från att delta i moment där försöksdjur används är mycket generösa.

Enligt vad jag erfar så pågår inte längre något arbete med kommittédirektiv inom Regeringskansliet. Jag anser att det vore mycket olyckligt ifall den utlovade utredningen stannar vid just ett löfte som inte genomförs.

När avser utbildningsministern att tillsätta den utlovade utredningen om användningen av försöksdjur inom utbildningsväsendet?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:62 besvarad av

den 6 oktober

Svar på fråga 2004/05:62 om försöksdjur i undervisningen

Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist

Marietta de Pourbaix-Lundin har frågat utbildningsministern när regeringen avser att tillsätta den utlovade utredningen om användningen av försöksdjur inom utbildningsväsendet. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det ankommer på mig att besvara frågan.

All användning av djur för undervisningsändamål omfattas av djurskyddslagstiftningens krav på användning av försöksdjur. Detta innebär bland annat att djur bara får användas om syftet med användningen inte kan uppnås med någon annan tillfredsställande metod utan användning av djur, om djuren inte utsätts för större lidande än nödvändigt och om det vid verksamheten inte används andra djur än sådana som fötts upp för ändamålet. Liksom för all annan användning av försöksdjur krävs också ett godkännande av en djurförsöksetisk nämnd.

I Djurskyddsmyndighetens föreskrifter och allmänna råd (DFS 2004:4) om djurförsök med mera finns detaljerade bestämmelser om användning av djur i undervisning. Dessa innebär bland annat att djur får användas i undervisning om hållande och skötsel av djur inom grundskolan, gymnasieskolan och högskolan eller motsvarande. Sådan undervisning får emellertid inte innebära att djur till exempel avlivas, utsätts för operativa ingrepp, insprutning, blodavtappning eller annat som kan medföra lidande för djuret.

Djur får även användas inom gymnasieskolan och högskolan eller motsvarande för annan undervisning under förutsättning att utbildningen avser eller kan avse framtida arbete med djur, att användningen framgår av utbildningens kursplaner, är nödvändig med hänsyn till syftet med utbildningen och att djuren inte utsätts för annat än obetydlig smärta, obehag eller lidande. I de allmänna råden ges exempel på utbildningar som avser eller kan avse framtida arbete med djur och där anges att diskussioner bör föras med eleverna eller studenterna om djurskydd och etik vid försöksdjursverksamhet innan djuren används. I de allmänna råden anges vidare att eleverna bör träna ingreppet med alternativa metoder till exempel genom att använda kadaver eller attrapper.

Ansvaret för kursplaner och den högre utbildningens innehåll ligger hos de enskilda högskolorna som också beslutar om vilka kursmoment som är obligatoriska. Om en student av särskilda skäl önskar befrielse från ett obligatoriskt kursmoment innehållande djurförsök och högskolan skulle avslå studentens begäran om befrielse finns en möjlighet att överklaga högskolans beslut till Överklagandenämnden för högskolan. Bestämmelser om rätten till överklagande finns i högskoleförordningen (1993:100).

I betänkandet Etisk prövning av djurförsök (SOU 2002:86) finns förslag beträffande djur i undervisningen. Regeringen avser att under 2005 lämna en proposition till riksdagen med förslag till ändringar av djurskyddslagen avseende användningen av försöksdjur.

Djurskyddsmyndigheten har i regleringsbrevet för år 2004 ett uppdrag att utarbeta och redovisa en handlingsplan för hur användningen av försöksdjur ska begränsas och i detta sammanhang lämna underlag till regeringen med förslag till åtgärder till exempel ändringar i regelverket. Uppdraget ska redovisas senast den 1 mars 2005. När jag har tagit del av Djurskyddsmyndighetens förslag kommer jag att ta ställning till om det fortfarande föreligger ett behov av att särskilt utreda hur ytterligare begränsningar av användningen av försöksdjur inom undervisningen kan ske.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.