Till innehåll på sidan

Förslag till förändringar i mediestödsförordningen

Skriftlig fråga 2020/21:1885 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-18
Överlämnad
2021-02-19
Anmäld
2021-02-23
Svarsdatum
2021-03-03
Sista svarsdatum
2021-03-03
Besvarad
2021-03-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) har skickat ut förslag till förändringar i mediestödsförordningen som ska träda i kraft den 15 april i år.

Mediestöd föreslås nu ges för ”innehåll av hög kvalitet”, och detta definierar MPRT som ”ansvarstagande nyhetsförmedling”. Förslaget innebär att myndigheten ges långtgående möjligheter till så kallad skönhetsbedömning av journalistik. Man skriver bland annat:

”Med ansvarstagande nyhetsförmedling avses bland annat att nyhetsmediet inte bidrar till att sprida felaktig eller manipulerad information, inte uppmanar till brott och avstår från publiceringar som vilseleder kring etablerad vetenskap och kunskap.”

Fri och oberoende press är en förutsättning för en vital demokrati. Sveriges regering brukar inte vara sen att fördöma andra länders regeringars agerande i vad man uppfattar som inskränkningar i den fria och demokratiska pressen. Nu låter man en myndighet komma med förslag som innebär att myndighetsaktivister godtyckligt utifrån politiska grunder kan sitta och bedöma nyhetsmediers möjlighet att erhålla statligt stöd. Genom förslaget kan man stoppa allt stöd till medier som ifrågasätter regeringen och den rådande politiska agendan och i stället fortsätta finansiera de regimtrogna medierna. Det anstår inte ett land som vill kalla sig demokratiskt och påstå sig stå upp för fri och oberoende press.

I stället bör det finnas klara riktlinjer, som är oberoende av politiskt innehåll och gällande lika för alla, för att erhålla statligt mediestöd. En myndighet ska inte ägna sig åt skönhetsbedömningar av journalistik, vilket kan utnyttjas på ett synnerligen odemokratiskt sätt.

Av denna anledning vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Hur säkerställer ministern att det statliga mediestödet bygger på objektiva principer, som oberoende av politiskt innehåll tillämpas lika för alla, och vilka konkreta åtgärder är ministern beredd att vidta i förhållande till de förändringar av stödet som nu föreslås?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1885 besvarad av Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)


Svar på fråga 2020/21:1885 av Björn Söder (SD)
Förslag till förändringar i mediestödsförordningen

Björn Söder har frågat mig hur jag säkerställer att det statliga mediestödet bygger på objektiva principer, som oberoende av politiskt innehåll tillämpas lika för alla, och vilka konkreta åtgärder jag är beredd att vidta i förhållande till de förändringar av stödet som nu föreslås.

En bred partipolitisk överenskommelse ligger till grund för mediestödet och dess syfte att stärka demokratin genom att främja allmänhetens tillgång till oberoende nyhetsförmedling i hela landet via en mångfald av allmänna nyhetsmedier med redaktionellt innehåll av hög kvalitet. I detta ingår också att ta fram kriterier som är så objektiva som möjligt i den digitala miljön där definitionen av allmänna nyhetsmedier delvis är mer komplicerad. Sådana kriterier är t.ex. att nyhetsmediet har en ansvarig utgivare och en viss andel redaktionellt material.

Det som Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) nu föreslår är inte fråga om förändringar i mediestödsförordningen, utan förslag till förändringar i myndighetens egna nuvarande föreskrifter om mediestöd som myndigheten får meddela om vissa av förordningens bestämmelser.

Det är mediestödsnämnden vid MPRT som har att pröva frågor om mediestöd. I 1 kap. 9 § regeringsformen stadgas att förvaltningsmyndigheter och andra som fullgör uppgifter inom den offentliga förvaltningen i sin verksamhet skall beakta allas likhet inför lagen samt iaktta saklighet och opartiskhet.

Något beslut om ändrade föreskrifter har inte fattats av MPRT utan förslaget är föremål för remiss t.o.m. den 12 mars 2021. Berörda branschorganisationer och medieaktörer har därmed möjlighet att framföra synpunkter på förslaget och dess utformning. Jag välkomnar en debatt om dessa frågor.

Stockholm den 3 mars 2021

Amanda Lind

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.