förskola för barn till sjukskrivna

Skriftlig fråga 2004/05:425 av Nylander, Christer (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-11-24
Anmäld
2004-11-24
Besvarad
2004-12-01
Svar anmält
2004-12-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 november

Fråga 2004/05:425

av Christer Nylander (fp) till statsrådet Lena Hallengren om förskola för barn till sjukskrivna

I takt med att sjukskrivningarna ökat har också antalet barn i förskoleåldern med sjukskriven förälder ökat. Enligt skollagen har barn vars föräldrar är arbetslösa eller föräldralediga rätt till förskola. Lagen reglerar emellertid inte rättigheter för barn vars föräldrar är sjukskrivna.

Detta innebär att barn till sjukskrivna behandlas olika i olika kommuner. Det finns kommuner som jämställer sjukskrivning med arbete eller studier. Andra kommuner för diskussioner med föräldrarna i det enskilda fallet. Det finns också fall där man har särskilda restriktioner för barn till sjukskrivna. Det kan innebära att vistelsetiden begränsas till tre timmar per dag eller att föräldern får söka särskild dispens. Det finns exempel på kommuner där barn till sjukskrivna som redan har en heltidsplats får utnyttja den i tre månader, varefter kommunen prövar barnets egna behov efter skollagen 2 a kap. 6 § eller 9 §.

Sjukskrivningarna är på många sätt ett stort bekymmer. Den allmänna förskolan löser problemet för de äldre barnen, men inte för de yngre.

Avser statsrådet att vidta åtgärder för att förtydliga vilka regler som gäller för förskolebarn med sjukskriven förälder?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:425 besvarad av

den 1 december

Svar på fråga 2004/05:425 om förskola för barn till sjukskrivna

Statsrådet Lena Hallengren

Christer Nylander har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder för att förtydliga vilka regler som gäller för förskolebarn med sjukskriven förälder.

Enligt skollagen (2 a kap. 6@6 b §§) ska förskoleverksamhet tillhandahållas barn i den omfattning det behövs med hänsyn till föräldrarnas förvärvsarbete eller studier eller barnets eget behov. Dessutom ska barn vars föräldrar är föräldralediga eller arbetslösa tillhandahållas förskoleverksamhet minst tre timmar per dag eller 15 timmar i veckan.

I förarbetena till den bestämmelse om barns eget behov anges som exempel barn med förälder som fullgör värnpliktstjänstgöring, är intagen på behandlingshem, kriminalvårdsanstalt eller liknande. Vidare framhölls att det i dessa fall ska göras en bedömning utifrån barnets behov av trygga förhållanden och att delta i pedagogisk verksamhet samt att speciell uppmärksamhet måste ägnas barn som har särskilda behov i dessa avseenden. Ett barn, som har behov av det, har således möjlighet att delta i verksamheten även om föräldrarna inte förvärvsarbetar eller studerar.

Att tillhandahålla plats i barnomsorgen är i första hand ett kommunalt ansvar. Varje kommun ansvarar för att inom skollagens ram planera verksamheten utifrån ett helhetsperspektiv på barns och familjers behov och förutsättningar. Kommunen ska bereda plats inom verksamheten för alla barn i kommunen som är berättigade till den.

Statens skolverk har genom olika uppföljningsstudier visat att antalet barn vars föräldrar är långtidssjukskrivna, sjuk- eller förtidspensionerade har ökat i förskola och familjedaghem. Kommunerna torde sålunda ha gjort bedömningen att dessa barn har ett eget behov av förskoleverksamhet. Detta ligger också väl i linje med lagstiftningens intentioner.

Det är viktigt att barn får del av förskoleverksamhetens pedagogiska verksamhet och att denna inte avbryts när det inträffar förändringar inom familjen. Särskilt viktigt är barns behov av kontinuitet och sammanhang i tillvaron när familjen utsätts för påfrestningar av olika slag. En bedömning måste dock ske i det enskilda fallet.

Regeringen avser att återkomma under år 2005 med en proposition med förslag till ny skollag. I propositionen kommer bland annat en ny lagreglering för förskolan att föreslås. En viktig utgångspunkt för detta arbete är att frågan om barnets eget behov av förskoleverksamhet ska beaktas.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.