Till innehåll på sidan

Forskningsrådsnämndens utredning om oral galvanism

Skriftlig fråga 1997/98:868 av Westerholm, Barbro (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-06-11
Anmäld
1998-06-15
Besvarad
1998-06-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:868 av Barbro Westerholm (fp) till utbildningsministern om Forskningsrådsnämndens utredning om oral galvanism

Den 3 april 1997 gav regeringen Forskningsrådsnämnden (FRN) i uppdrag att genomföra vissa aktiviteter rörande "oral galvanism" m.m. Skälet var att frågor om framför allt amalgams hälsoeffekter varit aktuella sedan 1980-talets början och förorsakat omfattande debatt. Regeringen fann det därför angeläget att försöka nå ökad kunskap om vilka eventuella hälsoeffekter kvicksilver från amalgam har och gav FRN det ovan nämnda uppdraget i syfte att erhålla en överblick över och en fördjupad kunskap på området. Precis ett år senare överlämnade FRN sina överväganden, ställningstaganden och förslag till åtgärder till utbildningsministern. Bland förslagen återfinns rekommendationer om vetenskaplig medling mellan grupper med olika uppfattning om amalgamets risker, enhetligt system för rapportering av biverkningar för dentalimplantat, läkemedel m.m. samt uppmaning till forskare och finansiärer på området att bättre bevaka den vetenskapliga kvaliteten i arbetet.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga vilka åtgärder regeringen avser vidta med anledning av FRN:s utredning.

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:868 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:868 om Forskningsrådsnämndens utredning om oral galvanism
    Socialminister Margot Wallström

den 23 juni

Barbro Westerholm har frågat utbildningsminister Carl Tham vilka åtgärder regeringen avser vidta med anledning av Forskningsrådsnämndens utredning. Frågan har överlämnats till mig. Jag kommer att begränsa mitt svar till de förslag som faller inom mitt ansvarsområde inom regeringen.

Amalgam och andra dentala material samt implantat är s.k. medicintekniska produkter och omfattas av EU:s direktiv om medicintekniska produkter (93/42 EEG). Direktivet förutsätter en rapportering av olycksfall, tillbud och biverkningar av medicintekniska produkter om konsekvenserna är tillräckligt allvarliga för patienterna eller personalen. Socialstyrelsen är i Sverige ansvarig myndighet.

Socialstyrelsen har även, på uppdrag av regeringen, efter ett riksdagsbeslut, inrättat ett biverkningsregister för dentala material. Driften av registret sköts av Odontologiska fakulteten i Umeå. Samarbete sker med universitetet i Bergen. Registret omfattar såväl lokala biverkningar i munhålan som generella biverkningar. Läkare, tandläkare eller tandhygienister som misstänker att det finns ett samband mellan ett dentalt material och en biverkning kan rapportera den till registret.

Det är inte aktuellt med ett gemensamt system för rapportering av biverkningar för områdena läkemedel, kroppsimplantat, dentalimplantat, kosmetika och livsmedelstillsatser.

Vare sig EU:s vigilanssystem för rapportering av biverkningar när det gäller medicintekniska produkter eller Socialstyrelsens nationella system för biverkningsrapportering för dentala material utesluter fördröjda effekter och långtidseffekter. Svårigheten är att finna system där dessa effekter kan spåras på ett framgångsrikt sätt och där eventuella samband med de dentala materialen kan klarläggas.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.