Forsknings spionage

Skriftlig fråga 2019/20:1864 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2020-07-27
Överlämnad
2020-07-28
Sista svarsdatum
2020-08-11
Svarsdatum
2020-08-12
Besvarad
2020-08-12
Anmäld
2020-08-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

I USA har flera kinesiska forskare gripits efter att det uppdagats att de ljugit om sina kopplingar till den kinesiska militären. Amerikanska myndigheter har dessutom genomfört förhör med ytterligare 25 kinesiska medborgare.

Enligt en senior myndighetsperson som CNN har varit i kontakt med har antalet spionfall kopplade till Kina ökat med 1 300 procent de senaste tio åren.

Redan för 15 år sedan misstänkte Säkerhetspolisen att Kina bedrev organiserat spionage vid svenska universitet, och uppgifter gör gällande att hundratals forskare med kopplingar till Kinas militär har varit verksamma på svenska universitet de senaste åren.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Vilka åtgärder vidtar statsrådet för att hindra att kinesiska forskare som verkar i Sverige bedriver spionage åt den kinesiska staten?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1864 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)



Ju2020/02735/POL

Justitiedepartementet

Inrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1864 av Björn Söder (SD)
Forskningsspionage

Björn Söder har frågat mig vilka åtgärder jag vidtar för att hindra att kinesiska medborgare som verkar i Sverige bedriver spionage åt den kinesiska staten.

Sverige ska vara ett öppet och vidsynt land som främjar nära kontakter med andra länder och människor, inklusive forskare och studenter. Vårt samarbete och forskningsutbyte med andra länder utgör en viktig grund för den starka politiska och teknologiska ställning som Sverige har i världen. Samtidigt är vi medvetna om att det finns stater och enskilda som utför handlingar i syfte att skada andra länder.

I sin senaste årsbok beskriver Säkerhetspolisen att Kina, vid sidan av Ryssland, är det land som utmärker sig mest vad gäller spionage mot Sverige. I Kinas fall handlar de strategiska målen om att komma åt teknologi och kunskap som finns i Sverige, dels genom underrättelsetjänster, dels genom civila kinesiskägda företag, som måste dela med sig av teknologi och kunskap till den kinesiska militären. Även om Sverige inte ligger i Kinas geografiska närhet finns här kunskap och innovationer som är av intresse för den kinesiska staten. Det gäller även utbildning och forskning vid tekniska högskolor.

Universitet och högskolor i Sverige är självständiga institutioner som själva beslutar om vilka personer som ska antas till utbildning och forskning. De universitet och högskolor som har verksamhet som omfattas av säkerhetsskyddslagstiftningen har att följa de krav som ställs däri exempelvis att skydda säkerhetsskyddsklassificerad information. Säkerhetspolisen genomför även kunskapshöjande insatser på andra samhällsinstitutioner, inklusive universitet och högskolor, om hotet från statliga aktörer.

För att bland annat höja kunskapen generellt om Kina har regeringen beslutat att inrätta ett nationellt forskningsbaserat kunskapscentrum om Kina

Jag har fullt förtroende för Säkerhetspolisens arbete och de preventiva åtgärder som vidtas. Regeringen följer utvecklingen noga och är beredd att vidta ytterligare åtgärder om så krävs.

Stockholm den 11 augusti 2020

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.