Forskningen hos Brå

Skriftlig fråga 2019/20:656 av Andreas Carlson (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2019-12-17
Överlämnad
2019-12-18
Anmäld
2019-12-19
Sista svarsdatum
2020-01-02
Svarsdatum
2020-01-14
Besvarad
2020-01-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

I en ny rapport från Linköpings universitet avslöjas att Brottsförebyggande rådet utsatts och utsätts för politiska påtryckningar att leverera forskningsresultat och att ideologiska ställningstaganden var en bärande del av myndighetsutövningen.

I rapporten beskriver före detta rikspolischefer att det är uppenbart att det finns ett beroendeförhållande mellan justitiedepartementet och Brå och att anställda och generaldirektören kallats upp till Justitiedepartementet för att en rapport som varit kritisk mot regeringsförslag skulle ”rättas”. Uppgifterna är utomordentligt allvarliga, och regeringen måste gå till botten med detta.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Har Justitiedepartementet försökt påverka Brottsförebyggande rådets forskningsresultat?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:656 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)



Ju2019/

04248

/

POL

Justitiedepartementet

Justitie- och

migrations

ministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:656 av Andreas Carlson (KD)
Forskningen hos Brå

Andreas Carlson har frågat mig om Justitiedepartementet har försökt påverka Brottsförebyggande rådets forskningsresultat.

Frågan ställs mot bakgrund av rapporten Går det att lita på Brå? En studie om bias i myndighetsforskning som publicerades vid Linköpings universitet i december förra året. Rapporten ledde till en diskussion om Brås verksamhet, men det framkom även kritik mot studien.

I frågan refereras till en uppgift i rapporten om att en före detta anställd vid Brå tillsammans med generaldirektören ska ha blivit uppkallad till Justitiedepartementet för ett samtal med krav om att en rapport skulle ”rättas”. Det framkommer i rapporten inte när i tid eller under vilken regering detta ska ha skett.

Brå är en viktig källa till kunskap om brottsutvecklingen, rättsväsendets verksamheter och det brottsförebyggande arbetet. För en forskningsmyndighet som Brå är kraven på legitimitet och saklighet grundläggande. Att myndigheten är självständig i sina bedömningar och slutsatser är därför avgörande.

Regeringen styr delvis vilka frågor Brå ska belysa genom regeringsuppdrag, men lägger sig aldrig i resultaten. Det finns också utrymme för Brå att egeninitiera studier. Under min tid som justitieminister har vare sig regeringen, jag eller Justitiedepartementet försökt påverka Brås slutsatser och bedömningar. Jag har också förtroende för att Brå värnar sin självständighet och ständigt arbetar för att utveckla sin verksamhet.

Stockholm den 14 januari 2020

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.