forskning om belastningsskador

Skriftlig fråga 2001/02:521 av Hagström, Ulla-Britt (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-01-15
Anmäld
2002-01-22
Besvarad
2002-01-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 januari

Fråga 2001/02:521

av Ulla-Britt Hagström (kd) till statsrådet Mona Sahlin om forskning om belastningsskador

Belastningsskador ger upphov till ett flertal långtidssjukdomar, inte minst för kvinnor. För närvarande pågår det en diskussion mellan Arbetslivsinstitutet, Belastningsskadecentrum och Näringsdepartementet om den framtida formen för forskningen om belastningsskador. Avsikten är att lämna över forskningen från Arbetslivsinstitutet till någon annan huvudman. Då forskningen är mycket angelägen och har flera internationella samarbetspartners är det av största vikt att den kan utvecklas positivt också i framtiden.

Med hänvisning till det anförda vill jag ställa följande fråga till statsrådet Mona Sahlin:

Vilka åtgärder avser statsrådet vidta för att forskningen om belastningsskador ska kunna utvecklas också vid byte av huvudman?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:521 besvarad av

den 23 januari

Svar på fråga 2001/02:521 om forskning om belastningsskador

Statsrådet Mona Sahlin

Ulla-Britt Hagström har frågat mig om vilka åtgärder som jag kommer att vidta för att garantera att forskningen om belastningsskador ska kunna utvecklas också vid byte av huvudman.

Bakgrunden är att det för närvarande pågår en diskussion mellan Arbetslivsinstitutet och Näringsdepartementet om huvudmannaskap för Belastningskadecentrum i Umeå som i dag är ett av Arbetslivsinstitutets 21 forskningsprogram.

Mitt svar är att jag inte ser någon motsättning i ett eventuellt byte av huvudman och utvecklingen av belastningsskadeforskningen. Tvärtom, diskussionen om ett eventuellt byte av huvudmannaskap sker mot bakgrund av att den viktiga forskningen om belastningsskador måste kunna utvecklas på lämpligt sätt.

I sammanhanget kan jag även nämna att Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap under år 2001 hade ett regleringsbrevsuppdrag om att utarbeta ett forskningsprogram om belastningsskador och rehabilitering. Detta program bereds nu i Regeringskansliet.

Belastningsskadorna tillhör de helt dominerande arbetsmiljöproblemen på våra arbetsplatser och jag är därför mycket angelägen om att hitta en långsiktig lösning för verksamheten i Umeå och frågan om huvudmannaskap avses att lösas under våren.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.