Till innehåll på sidan

Forskning i ryska arkiv om Raoul Wallenbergs öde

Skriftlig fråga 2007/08:411 av Wikström i Uppsala, Cecilia (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-12-04
Anmäld
2007-12-04
Besvarad
2007-12-11
Svar anmält
2007-12-12
Besvarad
2007-12-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 4 december

Fråga

2007/08:411 Forskning i ryska arkiv om Raoul Wallenbergs öde

av Cecilia Wikström i Uppsala (fp)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Som svensk diplomat i Budapest under andra världskriget räddade Raoul Wallenberg uppemot 100 000 ungerska judar undan Förintelsen genom att utfärda tillfälliga svenska pass. Han arresterades senare av sovjetiska styrkor och placerades i det ökända Lubjankafängelset. Omständigheterna kring hans död är fortfarande oklara.

Den svensk-ryska arbetsgruppen angav 2001 en rad utestående frågor om den svenske diplomatens öde i sovjetisk fångenskap. Dessa oklarheter kan skingras med hjälp av dokument som i dag finns i ryska arkiv. Därför är det anmärkningsvärt att Susanne Berger, oberoende expert i den svensk-ryska arbetsgruppen, nyligen nekades tillgång till dokument som handlar om fallet Wallenberg i arkivet för den ryska underrättelsetjänsten.

Det är angeläget att den svenska regeringen ställer tydliga krav på Ryssland att ge oberoende forskare tillgång till alla dokument som kan kopplas till Raoul Wallenbergs öde.

Vilka åtgärder avser utrikesministern att vidta för att kräva att Ryssland erbjuder internationella forskare tillgång till alla dokument som berör Raoul Wallenbergs öde?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:411 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 11 december

Svar på fråga

2007/08:411 Forskning i ryska arkiv om Raoul Wallenbergs öde

Utrikesminister Carl Bildt

Cecilia Wikström i Uppsala har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att kräva att Ryssland erbjuder internationella forskare tillgång till alla dokument som berör Raoul Wallenbergs öde.

Raoul Wallenbergs heroiska gärning för att rädda ungerska judar undan Förintelsen och hans tragiska öde har engagerat människor över hela världen. I Ryssland uppmärksammades Raoul Wallenberg i september samband med ett seminarium och en utställning i Moskva, organiserade av Svenska institutet och vår Moskvaambassad.

Genom åren har Utrikesdepartementet gjort stora ansträngningar för att söka klarhet om vad som hände Raoul Wallenberg. En rad frågor förblir dock obesvarade trots de omfattande efterforskningar och utredningar som den svensk-ryska arbetsgruppen genomförde under nära tio års tid och slutligen presenterade i en rapport år 2001.

Regeringen uppskattar mycket och stöder svenska och internationella forskares ansträngningar för att finna svar på de utestående frågorna. Regeringen beviljar bidrag till oberoende forskningsprojekt om Raoul Wallenberg – med en årlig ram på omkring 450 000 kronor. Just i dag hålls för övrigt med UD-stöd ett internationellt seminarium i Stockholm om resultaten av flera sådana forskningsprojekt som genomförts med statliga bidrag. Vidare bistår vi Wallenbergforskare officiellt genom att Sveriges ambassad i Moskva vid behov gör framställningar till ryska myndigheter till stöd för enskilda forskares begäran om att få ta del av ryska arkivdokument.

Att nå full klarhet om vad som hände Raoul Wallenberg är alltjämt viktigt för regeringen. I mina kontakter med officiella ryska företrädare ska jag därför även framgent ta upp denna bilaterala fråga och begära att ryska myndigheter bistår oberoende forskare, som i ryska arkiv söker svar på de utestående frågorna om Raoul Wallenbergs öde.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.