Till innehåll på sidan

Förseningen av trafikskolornas alkoholutbildning

Skriftlig fråga 2005/06:1279 av Gylling, Johnny (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-03-23
Anmäld
2006-03-23
Besvarad
2006-03-29
Svar anmält
2006-03-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 mars

Fråga 2005/06:1279 av Johnny Gylling (kd) till statsrådet Ulrica Messing (s)

Förseningen av trafikskolornas alkoholutbildning

Det ökande rattfylleriet utgör det största hotet mot trafiksäkerhetsarbetet och nollvisionen. Bristfälliga kunskaper och attityder om alkohol i trafiken fortsätter att skörda liv. I regeringens proposition Fortsatt arbete för en säker vägtrafik, från maj 2004, gjordes bedömningen att riskutbildningen i körkortsutbildningen ska utvecklas så att den förutom riskerna med körning på halt underlag även inbegriper bland annat alkohol och andra droger i trafiken.

Under de snart två år som gått har Vägverket och landets trafikskolor förberett denna utvecklade och mycket angelägna riskutbildning. Vägverkets plan var till helt nyligen att lärarutbildningen skulle ha startat den 20 mars 2006. Vägverket har nu på ett för trafikskolorna mycket överraskande sätt lagt i bromsen. Anledningen uppges vara att bestämmelserna i körkortslagen och körkortsförordningen inte medger att Vägverket utfärdar föreskrifter med sådana ytterligare krav på riskutbildning. För att Vägverket ska kunna föreskriva om ett utökat obligatorium i förarutbildningen krävs en lagändring som beslutas av riksdagen och därmed en betydande beredningstid. Den utökade riskutbildningen är nu därför uppskjuten på obestämd tid.

Det visar på uppenbara brister i Näringsdepartementets hantering av frågan när det nära två år efter regeringens trafiksäkerhetsproposition uppdagas att befintlig lagstiftning inte medger de ökade krav och den utvecklade utbildning som utlovats. Kunskapen om gällande lag har varit klart otillräcklig.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att riskutbildning om alkohol och droger så snart som möjligt ska kunna göras obligatorisk inom förarutbildningen?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1279 besvarad av

den 29 mars

Svar på frågorna 2005/06:1250 om alkoholundervisning i körkortsutbildning och 1279 om förseningen av trafikskolornas alkoholutbildning

Statsrådet Ulrica Messing

Else-Marie Lindgren har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att införa en obligatorisk påverkans- och insiktsutbildning om alkohol som ett inslag i körkortsutbildningen.

Johnny Gylling har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att riskutbildning om alkohol och droger så snart som möjligt ska kunna göras obligatorisk inom förarutbildningen.

Jag vill börja med att understryka hur viktigt arbetet med att minska rattonykterheten är för att öka trafiksäkerheten. Det är inte acceptabelt att människor skadas och dödas i trafiken på grund av att personer sätter sig bakom ratten med alkohol eller andra droger i kroppen.

För att bekämpa alkohol och andra droger i trafiken har regeringen vidtagit en lång rad åtgärder de senaste åren. Bland annat har promillegränserna sänkts, straffskalorna skärpts och en nollgräns för andra droger i trafiken införts. Sedan den 1 januari 2005 har nya bestämmelser trätt i kraft i polislagen som gör det möjligt för polisen att tillfälligt omhänderta fordonsnycklar i syfte att förhindra trafiknykterhetsbrott. Antalet alkoholutandningsprov fortsätter också att öka och tekniken för alkoholtester utvecklas vilket kommer att leda till att fler påverkade förare upptäcks och lagförs.

Regeringen har också tillsatt en utredning som ska se över möjligheterna att införa och därmed förbereda ett obligatoriskt krav på alkolås i alla nya bilar senast 2012 och i alla nya tunga fordon senast 2010. Arbete pågår också för att innan dess öka användningen av alkolås.

Detta är viktiga åtgärder. Därutöver krävs dock, som Else-Marie Lundgren skriver, utbildning för att skapa förståelse och medvetenhet om riskerna med alkohol och andra droger i trafiken. Från och med den 1 januari 2006 ska därför den som ansöker om att bli godkänd som handledare för privat övningskörning med personbil ha genomgått en obligatorisk introduktionsutbildning tillsammans med sin blivande elev. Utbildningen ska bland annat ta upp risker med alkohol och droger i trafiken. Handledarutbildningen ger handledaren och eleven en gemensam information kring dessa frågor, något som sedan kan fördjupas i dagens obligatoriska riskutbildning med halkkörning.

Arbete pågår för att utveckla dagens obligatoriska riskutbildning med halkkörning till att även omfatta andra risker i trafiken såsom till exempel användning av alkohol och andra droger, trötthet, hastighetsöverträdelser och slarv med användning av bilbälte. Vägverket har tittat på hur den utvecklade riskutbildningen skulle kunna utformas. Vi arbetar nu för att riskutbildningen ska kunna få det avsedda innehållet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.