Till innehåll på sidan

Försenad språkutveckling hos barn pga cocktaileffekt av miljögifter

Skriftlig fråga 2021/22:1128 av Maria Gardfjell (MP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-02-21
Överlämnad
2022-02-21
Anmäld
2022-02-22
Svarsdatum
2022-03-02
Sista svarsdatum
2022-03-02
Besvarad
2022-03-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S)

 

Inom skolpolitiken har man infört läsa-skriva-räkna-garantin. Ny forskning visar att samma fokus också behövs inom miljö- och hälsoskyddet. Forskningen visar att en cocktaileffekt av kemikalier hos gravida kvinnor påverkar barns språkinlärning. En ny metod har tagits fram för att bedöma kemikalieblandningars effekt på människors hälsa. Forskningen presenteras i senaste numret av den vetenskapliga tidskriften Science, och en av forskarna intervjuas i Aktuell Hållbarhet.

En kombination av hormonstörande kemikalier i blodet hos nästan 2 000 gravida kvinnor leder till försenad språkutveckling hos vartannat barn, visar studien. Var och en för sig har halterna legat under kritiska gränsvärden, vilka är de som i dag regleras i miljölagstiftningen. För att förutspå risken för språkutveckling har effekten på mänskliga hjärnceller och zebrafiskar studerats.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga klimat- och miljöminister Annika Strandhäll:

 

Vilket ansvar kommer ministern att ta för att den så kallade cocktaileffekten ska kunna bli utgångspunkt för reglering av kemikalier i miljöbalken?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1128 besvarad av Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S)


Svar på fråga 2021/22:1128 av Maria Gardfjell (MP)
Försenad språkutveckling hos barn pga cocktaileffekt av miljögifter

Maria Gardfjell har frågat mig vilket ansvar jag kommer att ta för att den så kallade cocktaileffekten ska kunna bli utgångspunkt för reglering av kemikalier i miljöbalken.

Människor och organismer i miljön utsätts dagligen för en mängd olika kemiska ämnen. Dessa ämnen kan ibland samverka så att den sammanlagda skadliga effekten blir större än den effekt de enskilda ämnena i blandningen har var för sig. Man brukar prata om kombinationseffekter eller cocktaileffekter.

Kemikaliekontrollen är till stor del harmoniserad på EU-nivå, och det finns ett betydande antal rättsakter som, direkt eller indirekt, adresserar risker med kemikalier. Att EU-lagstiftningen är harmoniserad innebär att möjligheterna för en enskild medlemsstat att besluta en nationell reglering är mycket små.

Den riskbedömning som ska göras enligt EU-lagstiftningen hanterar generellt bara en kemikalie i taget. Detta bidrar till att riskerna med exponering för kemikalier riskerar att underskattas. Jag delar Maria Gardfjells uppfattning att EU-regelverket behöver utvecklas för att ta omhand riskerna med kombinationseffekter. Ett sådant initiativ är också redan på gång. EU-kommissionen har i sin Kemikaliestrategi för hållbarhet utlovat att bedöma hur man i EU:s horisontella kemikalieförordning, Reach, bäst inför en eller flera s.k. bedömningsfaktorer för blandningar i kemikaliesäkerhetsbedömning av ämnen i syfte att hantera kombinationseffekter. Vidare har kommissionen utlovat att införa eller förstärka bestämmelser för att ta hänsyn till kombinationseffekter i annan relevant lagstiftning, t.ex. lagstiftning om vatten, livsmedelstillsatser, leksaker, material och produkter avsedda att komma i kontakt med livsmedel, tvätt- och rengöringsmedel och kosmetika. Kemikalieinspektionen publicerade 2021 en konsultrapport, Improving the regulatory assessment of combination effects: steps towards implementing the mixture assessment factor (MAF) in chemical regulation (KemI PM 8/21), i syfte att bidra till en möjlig operationalisering av bedömningsfaktorer.

Genomförandet av kommissionens kemikaliestrategi är en viktig fråga för mig och regeringen. Vi har välkomnat att strategin omfattar åtgärder inom många och för Sverige viktiga områden, såsom hantering av kombinationseffekter, och vi bidrar aktivt i kommissionens pågående analyser av olika handlingsalternativ. I regeringens första kommentarer inför den förestående revideringen av Reach har vi fört fram vårt stöd för införandet av bedömningsfaktorer som berör de så kallade cocktaileffekterna.

Kommissionens avsikt är att presentera ett förslag till revidering av Reach i slutet av 2022.

Stockholm den 2 mars 2022

Annika Strandhäll

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.